[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(94)

979 回覆
4 Like 1 Dislike
X8000唔係得工程機咩?
sus unveiled vs sus veiled
睇返相,我d印象又錯咗
咁快有review對比?
冇啦 headfi班友講笑咁幫sus og 起左個新名咁解
聽緊speaker 呢啲鵰蟲小技毒我唔到
I see
喇叭都有open baffle
仲有大屏風
五萬六人仔
請問有冇巴打係部Dac同電腦嘅距離超過5米以上?
自從用咗條5米既USB線,部Dac 播2分鐘就冇聲,原來係條線問題

咁嘅情況有冇得救
USB 2.0 的線長極限好似係5m, 你用到盡
巿面上有啲 Active Repeater Cable, 即係中間加個要插電的USB HUB, 理論上唔會影響asycn usb dac 音質
但最好梗係執執啲擺位, 用條短啲的線最好
active cable 都唔得嘅話,巴打要轉用toslink光纖
認真冇試過
可能srh840a?
利申9估
Buy now同Tim Cook求下你買啦有異曲同工之妙
Tung sol 12au7 短黑屏斜方環
同長屏版比,短屏平衡好多(似乎我同短屏膽幾夾,多數我鐘意嘅膽都係短屏
整體都係偏高頻、亮聲、少bass,但聲唔薄。

Bass量比長屏版厚而且出d,不過都係偏少,冇乜力但爽快。
人聲中性偏亮,唔會覺得薄。冇乜特別
高頻風格同長屏相似,一樣比較突出cymbal, hi-hat,不過亮得嚟唔會薄,空氣感、延伸都唔錯。
以相同價錢嚟講,短黑屏斜方環泛用好多。如果唔係太要求bass,或者部amp 本身多bass,呢款膽會幾啱用。

同Tung sol 12au7 黑玻璃黑屏比較,黑玻璃黑屏完全贏短黑屏斜方環(當然都貴d)。
黑玻璃黑屏明顯再多d bass、厚d又大力d,rumble 又出d
黑玻璃黑屏人聲仲有韻味d添
人聲要揀平啲嗰隻srh440a
同問1000 budget 有冇推介? 見有間叫novus pledge 賣980 仲諗緊Philips SHP9600 ath m40x
70% game 30% music
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞