[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(94)

810 回覆
3 Like 1 Dislike
自從office 部電腦上星期windows update 完之後,d聲又渾濁又有d拆。
今日頂唔順去研究下,原來windows 刪咗部dac個ASIO driver, 轉用M$ default driver
裝返啱driver 之後正常曬
我都有對g one,夏天用喇叭多過headphone,冇咁熱
M$個driver係某啲dac下只支援32bit,要自己裝xmos driver先食到16同24bit好討厭
M$個driver係某啲dac下只支援32bit

竟然係咁
新手一問
3.5mm頭 想一轉二分出, 去邊度買呢個轉接頭好? [唔知邊度有品質好又價錢合理既香港貨]
上淘寶睇過下, 有唔少人都會聽到電流聲/ 個MIC LAG下LAG下, 同使用壽命短
各位CHING有冇介紹
是的!
但調返轉
3.5MM 拆返MIC 同headphone, 一入二出

俾電腦用, 唔知邊隻有品質保證...
明白
呢d通常都係大陸做cheap 野,唔會點好品質,壞係無可避免
要好就自己整,但料錢都夠你買十幾條

有D頭痕
唔想幾個月壞一次
到用果陣次次咁搞法好冇mood
巴打d 轉線通常點壞法?
唔係我壞
係淘寶D人既Feedback
我想避免好似佢地既情況姐
咁呢d係睇運,最多你唔好買出事個d
如果你用緊又唔似其他人咁壞,其實已經係避免咗
以前用既耳牛都戴得唔舒服
用完隻he400se有啲顛覆左依個印象 真係戴得舒服
有啲想由iem轉玩下耳牛 不過唔知有邊啲會戴得舒服
兩樣都玩囉
耳牛用緊鐵三角
入耳用VE
問題係, 隻隻都有一小部分既人都係咁
避唔到
所以先上黎問問
如果只係一小部份,咁你未必會中嘅
驚就可以一次過買多幾條,反正運費一樣
Dan clark audio, austrian audio 呢d幾舒服
師兄好,請問邊度有austrian可以試?
以前通利代理,而家似乎轉咗,唔知通利仲有冇得試
沙田DMA有Composer 試,DMA有冇其他austrian audio headphone 試就冇留意
再唔係就8月音響展試
仲想問deep多少少
一分二之後, 我睇上網D人留言, 會訊號弱左(細聲左/講野會LAG)
如果遇到呢個情況, 應該點解決?

定係都係買個耳機有分mic & lineout算?
利申: 想買果個耳機, 得3.5mm 所以要轉的話就要繼續搵資料
一分二之後, 我睇上網D人留言, 會訊號弱左(細聲左/講野會LAG)

唔應該會弱咗,弱咗就係條轉線有問題。

定係都係買個耳機有分mic & lineout算?

有冇諗過用電話做mic?
我用開droidcam,用埋做webcam又得
https://www.dev47apps.com/
平時打機、開會都冇人話有問題

如果仍然想要做到headset 咁就用mod mic加普通headphone
唔應該會弱咗,弱咗就係條轉線有問題。

噢, 我見D人話本身一條水喉變兩條出, 電阻又大左, 收音質同出音聲量差左同低左, 盡量避免用一分二, 公轉母.
我對音既野真係唔多識, 頭都大哂
最簡單應該係外置咪應該最直接KO問題.

有冇諗過用電話做mic?
我用開droidcam,用埋做webcam又得
https://www.dev47apps.com/
平時打機、開會都冇人話有問題
如果仍然想要做到headset 咁就用mod mic加普通headphone

最後可能買個外置咪算, 愈簡單愈好
電腦野唔想煩

唔該哂ching
Thx a lot
噢, 我見D人話本身一條水喉變兩條出, 電阻又大左, 收音質同出音聲量差左同低左, 盡量避免用一分二, 公轉母.
我對音既野真係唔多識, 頭都大哂
最簡單應該係外置咪應該最直接KO問題.

呢個係搞亂咗concept.
如果講個情況係1個3.5 出兩個headphone,咁對於個3.5 out 嘅loading 係大咗,自然每隻headphone 收到嘅power 就唔係100% 3.5 out 嘅power, 每隻只收到部份,係分薄咗。
同一個3.5 out 插多隻headphone,電阻對於個3.5 out 係細咗,需要輸出多d 電流先可以維持100% output power比每隻headphone。但電流大細有限,唔可能提升好多,所以最後兩隻headphone 都收唔足power。

你個情況唔係要插多隻headphone, 而係插mic。mic 同headphone 個電路本身就係分開嘅,雖然大家駁埋同一個4 pin 3.5頭,mic signal 個接點同headphone signal 個兩個接點係冇連埋,自然唔會分到任何power,而且接電腦個時headphone 最終接3.5 out, mic 最終接mic in, 兩邊冇交集,電腦3.5 out 仍然只駁住一隻headphone, 唔係兩隻,所以3.5 out power 冇野分薄,如果細聲咗就係條轉線問題。
OMFG
原來係咁
係google 太多資訊, 好多都唔詳盡, 搞到自己亂左
師兄邏輯好清晰

咁睇黎可以買個轉插試下, 如果理論上冇分薄到的話, 咁必定係條轉駁線問題
唔該哂ching
如果係舊登, 即腸油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞