[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(94)

979 回覆
4 Like 1 Dislike
大z1r 阻抗 64Ω @ 1kHz, 靈敏度100 dB/mW
根據headphone power calculator, 大z1r 要輸出110dB需要10mW power
https://www.headphonesty.com/headphone-power-calculator/?q=eyJpbXBlZGFuY2UiOiI2NCIsImxvdWRuZXNzIjoxMTAsInNlbnNpdGl2aXR5IjoiMTAwIiwic2Vuc2l0aXZpdHlNZWFzdXJlbWVudCI6IndhdHQifQ==
墨菊單端headphone out 500mW @32Ω, 即係大約250mW @64Ω,所以會夠power 推大z1r
好唔好聽就睇你口味
咁又係等音響展啦
大Z1R用dap推應該都唔會太衰聲
Dap夠方便可以拎埋去試,順手可以比較下台機同dap推出來個分別,先決定。我自己用鈦菊推DT770 pro x ltd我覺得都幾好,但一上返台機就覺得無比較無傷害
我都諗緊係咪用金磚去試大z1r線
多謝巴打,見親啲人都用枱機試 無乜人用dap 試
headphone通常想最好表現最終都係要枱amp, 不過我出街試headphone 都係主要用dap, 想再深入去試先會帶機去鋪頭玩
RCA5692 red base 雙方環
呢款膽分析力強,音場大。缺點係唔夠動態。
結象比較細粒。
人聲、高頻 tone balance 好中性,能夠忠實反映input signal,好少染色。
高頻分析力尤其出色,有d平時冇聽到嘅細節都出得到。hi-hat聲、三角鐵比較突出,而且三角鐵個聲尾會慢慢decay。雖然話比較突出,但又唔會大大聲到搶咗focus,平衡得嚟又有d趣味
高頻延伸、空氣感唔會加強,但如果個signal 本身有好延伸、空氣感,RCA5692 red base 雙方環亦都表現到。
低頻小小厚、比較慢,特別係打擊力量方面。低頻打擊個下唔係同個力同時出,而係後少少出嚟,而個力係幾大力。特別在個sub bass (40Hz左右) 用sr009都出得到嚟,好細聲但會feel 到個震
唯一可惜係總會有種動態受限制嘅感覺。如果單獨出個bass或者高頻其實質素好好,但聽交響樂就覺得有d受限。

整體而言,除去唔夠動態呢個缺點,RCA5692 red base 雙方環質素非常高,難怪咁出名
的確係值得買嚟看門口
肥佬把聲幾正
Ananda nano 買唔買得過 我見2手2千中有 對比其他同價位產品有無更好選擇
好似幾抵
其他可以試下HD660s2?
想求意見
最近睇中兩部dac 選擇困難, 價錢又差唔多,
topping dx7 pro
Cambridge DacMagic 200m

本身用開meze rai penda (4.4mm) +小黑磚
新耳牛就仲睇緊 暫時考慮緊meze隻耳牛 / HD800😂
meze隻耳牛指109?
建議巴打先諗好headphone 再去試amp
想請問下香港除左DMA,Let's go,Jaben同英高, 仲有啲乜嘢舖會有多樣試?

另外如果主要聽日系流行同搖滾,6000之內有冇啲乜嘢推薦(Include 2手?用DX320 推
仲有金聲

6k budget:
Meze Audio 109 Pro
Beyerdynamic T5 3rd, T1 3rd
D9200, D7200
HI-X65
WP900
HD660s2, HD620s
麻煩晒,得閒去試一試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞