[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(94)

979 回覆
4 Like 1 Dislike
定期留意下,會知道有邊啲headphone堅係搶手,例如大理石版本hd600同he1000se,呢兩隻都係放咗冇幾日就會被買走
T1 2nd有啲興趣
潘氏音源優化隔離牛真係有d料到
頭先跟豬油巴打上去潘氏玩,用我部M9+ line out 出 pre amp ,之後加隻牛係中間,d聲即刻uncompress
唔加都唔覺原本d聲好似壓扁咗咁
打手巴要砌機了?
冇啦,潘生聽到我個case都話做唔到
冇位大曬
不過加隻牛都仲有位嘅,但係我又要整多對RCA,個度都係錢
遲d先諗啦
入手了 開心使用中

巴打覺得用bathys 本身個dac同插 dac headphone out分別大唔大?
巴打請問你部adi2係咪冇平衡嗰部
用嚟做主力機係咪一啲問題都冇?
手上其中兩隻耳機都配咗平衡線,返轉頭用返6.5好似有倒退嘅感覺

同埋佢個I E M口實唔實用?
手上嗰堆IE耳機封晒塵,佢有個特別output for入耳真係好吸引

仲考慮緊買唔買
我個Headphone Dac壞左未買返
仲諗緊你介紹嗰部adi2
巴打請問你部adi2係咪冇平衡嗰部

我係冇平衡嗰部,ESS版

用嚟做主力機係咪一啲問題都冇?

返轉頭用返6.5好似有倒退嘅感覺

我聽配咗平衡線嘅機我懶得搵返條single ended出嚟,都係用轉頭聽,只要粒頭唔係執笠倉嘅質素其實唔會有問題,推得好其實同平唔平衡應該冇咩關係

就好似同我另一部sony電磁爐比咁,同一隻機插佢嘅4.4mm同adi-2個PO都未必係電磁爐好聽啲,雖然多數係風格問題,但淨計質素係adi-2好啲,咁當然我有啲機都仲係會插電磁爐聽,呢個就我嘅個人口味問題喇

同埋佢個I E M口實唔實用?

佢個iem(3.5mm) out係背景好靜、冇咁大力嘅output同佢冇得揀output power,我覺得好有用,基本上唔聽耳牛喇叭就會長插住條iem,又唔驚過推
Tung Sol 6BK7A馬蹄鐵環可能係RCA製
整體好中性,舒服耐聽
Bass量比較少,幾爽快。力度、下潛一般。
人聲中規中距,冇加強空氣感、延伸
高頻風格亦同樣,不過有少少閃令令感覺
音場大細適中,分析力足夠
聽落唔會覺得有咩問題,雖然bass比較少但仍然可以接受
除咗高頻少少閃令令感覺之外冇乜特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞