[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(94)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
812好似有埋streamer
想買隻dac+amp, 推headset
budget 3000
digital input, balance output, 唔要中国牌子
係咪太高要求
睇咗po頭list, 得隻monolith符合要求但out budget
巴打用咩headphone?
ath-msr7b
唔洗balance 就可以schiit asgard 加ESS dac card
夠power 又洗乜balance
schiit冇digital input唔識搞
定係可以搵純amp
我PC mb本身有粒ess 9118
schiit冇digital input唔識搞

asgard 有得加ESS USB dac card, 買個時揀埋就得
定係你想要光纖?
USB in我冇問題
但係balance out係咪好少選擇
ath有送4.4線,想用埋佢
呢個價錢有balance out唔係中國牌真係難啲
同埋4.4mm喺枱機嚟講係小眾啲,通常都係4-pin XLR為多。
唔係加多一千可以買schiit jot 2
有balance out 又非大陸牌子嘅選擇唔係你個budget
呢個budget 要balance out 就要大陸牌子e.g. hifiman ef500
但係唔好幻想平衡一定好d先
單端大法好
睇落咁大
asgard3+DAC再加埋轉頭都3千幾
再比多D已經可以上burson playmate2直出4.4
Why not both

我睇情況,有啲headphone會用XLR,有啲用RCA

大部分都係rca夠做,行平衡會over
burson唔會夾鐵三角囉
要平可以Magni加 dac card,唔洗2000
抵過買zen dac
National Union 半黑玻璃 6sn7
整體偏暗,係一款柔聲嘅膽。以柔聲膽嚟講算亮聲,唔悶但係會柔到我覺得眼瞓

人聲、高頻中性得嚟有少少暗,冇乜立體感,唔太實。延伸、空氣感以偏暗膽嚟講算出。
低頻有力,不過潛得唔夠亦唔覺得爽。Bass boom會加多,bass rumble, 拖尾唔太出到。

連續幾日用呢款膽,就算夠瞓夠精神,聽親都會釣魚
換返Tung sol 就精神曬
所以可能試得唔夠準同仔細,不過瞓之前聽係幾啱
但係其他偏柔嘅膽e.g. 雷神2C50又唔會聽到釣魚好奇怪

買個6.3頭送叉插咁得意
msr7b夾schiit
巴打有冇食評
我冇

有d朋友覺得錢三角夾schiit 唔好,但澳洲巴打用schiit 夾r70x又好係幾開心咁
其實呢個價位唔要大陸牌子的確唔多選擇
叫你玩埋喇叭線

真一闊三大,為咗用個頭要組套喇叭setup
鐵三角我得r70x,awas
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞