英國工黨:上台後會將鐵路國有化!

393 回覆
109 Like 31 Dislike
典型連登垃圾自己睇下我開po歷史先啦,講事實就係共產黨,咁依家英國鐵路係咪好高效率好平呀?我就唔覺得啦,原來支持民主要好似你咁自由市場可以大哂,香港人質素低到咁,零空間理性討論, 香港今時今日一舊屎咁就係因為你依種人。
明明英國民眾個個都支持,係得你一個經濟專家眼光獨到,仲有你喺香港買唔起樓唔好屌4大地產商唔該,It's all free market baby, fuck communism
愛爾蘭都唔好得幾多
最近嘅deposit return scheme
搞到啲野飲價格飆升又麻煩咗
啲鬼佬屌晒鬼
Leeds同Manchester 得50miles都無,揸車一個鐘就到,除非要揸5,6個鐘,唔係local 人都係揸車多,同事都係揸車由Leeds 落bristol 開會
電力國有化迫切d
佢老味貴到
叛國罪捉曬d 鐵路公會同充公資金,學我大支那施政
再行自動化,個d 咩撚野信號員自己番博物館打飛機食自己
成個鐵路網本身就低效兼嚴重老化
私營都冇錢upgrade hs2又斬撚埋
根本係死症
係因為 privatise 當時稔住啲 TOC 係會有競爭,亦會輪換,唔會九巴咁服務唔得都做 90 年專營權

Privatise 初年嘅 Connex South Central 就係好例子真係做得差政府頂佢唔順要佢交牌

加上政府想套埋 BR 啲餘下價值,所以 94 - 97 年 privatise 嘅時候將啲車賣晒俾租車公司,TOC 再去租

啲車一般壽命 30 年,咁在於 TOC 嚟講佢自己亦無保證可以做 say 15 年去回番買車嘅本,所以買親新車都係經租車公司買嚟分擔財務風險,唔鐘意嘅亦可以隨時唔租而用其他車
真係好撚戇鳩,水費仲貴過電費
Tories 就吹盧旺達
Labour 就吹火車飛

好多人會不假思索發生咩事,啱聽就投
工黨啲地區好似成撚日破產
其實有啲搞笑,明明係保守黨兩年前已經講緊成立GBR,嗰陣工黨仲反對話會因為政府cut cost而影響quality…
所以 Greater Anglia 自從日本財團入股 4 成之後
用左日本時刻表落去 GEML 所以準時勁多
荷蘭國鐵又主動換哂所有新車...係除左貴之外服務真心幾好
其實有少少企業管理概念嘅都知

公營/國有化最大嘅問題係唔可以用 bonus 制度去鼓勵員工,咁當英國鐵路最大嘅問題係人而唔係車/站嘅時候,咁國有化只會令問題加劇

另外如果工黨上場,國有化之後肯定會純粹用膚色、性別同性傾向請人,而唔係能力同經驗

咁到時只會有堆唔識鐵路嘅黑人、印度人、迴教人、女人、變性人做高層,然後就整啲女性車廂、迴教車廂、pride month、車站加祈禱室之類嘅 on9 野
投得工黨嘅人預咗架啦
淨係Underground都有排佢受

MTR嗰啲一兩個鐘就無事,唔好諗呢邊會有
電都話可以自己裝太陽能板、買發電機,但水都俾私人企業壟斷真係好黐線
https://www.runhotel.hk/HK-to-Guangzhou

你比下人地大灣區D平野先再講
都唔洗話故障
啲車可以疏到10分鐘一班
仲要多人到傻未必上到
根本成個固有利益集團喺度
邉個做都一樣死
https://www.runhotel.hk/HK-to-Guangzhou

你睇下人地大灣區D票價先再講
你出嚟做過嘢未
英國本身做緊嗰班會肯俾外人上位?
仲要講緊政府都治唔到佢哋嗰班
你on9定失業
星期五off peak
有班人唔交水電費又唔cut佢地,d standing charge勁貴
Google search
工黨=亡國黨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞