英國工黨:上台後會將鐵路國有化!

393 回覆
109 Like 31 Dislike
GWR試緊嗰隻class 230幾有趣 架火車本身用電池驅動埋總站叉電幾分鐘夠行一程 感覺上可以用落啲細branch line做拉電纜嘅替代方案 不過連mainline 100% electrification都遙遙無期

https://youtu.be/dV441HnVI34?si=92g0U-p2wjj-n4oR
歐盟就係為咗要鐵路市場有競爭,所以係有規定鐵路同列車要唔同公司經營,等唔同公司營運既列車可以用同一條路軌競爭
美國間brightline咪打算係美國複製依套,睇吓最後得唔得
依家啲operator 係抵屌
但講到收歸國營唔駛錢又9噏咗啲

接收晒啲碎濕濕嘅營運
唔揼錢去統一同提升流程人手系統的話
咁同分開營運有乜分別
仲要架床疊屋多層admin 同管理
話成立咩標準局唔通又唔洗出糧唔洗錢

而且公營服務嘅track record 都唔好得去邊
話慳22億唔知點計出嚟
個問題而家英國個切法又唔係真係競爭

佢哋係就係行同一條軌,但一間 TOC 快車一間慢車,但英國又無特急料金,咁根本就無咩競爭可言

最慘係切到咁又會互相影響
國有化之後司機同站員可以日日罷工

咁罷工啲火車咪唔駛行

火車唔行就無磨蝕,就唔駛搵錢維修,淨係咁樣都唔止慳22億
醫院
技術上一定做到

問題係要用幾錢Run?
JR東都有呢啲玩具,但人地盤數係黑字。
中央新幹線
呢條咁多支線,電化利用率會低到喊。
係英國鐵路先咁CLS national Express 死車真係會包車幫班人去目的地

根本係鐵路公會個勢力太大 唔將成個公會鏟平 連埋堆巴士司機一齊收皮 係無得玩 倫敦渣巴士已經去到43K 同期nhs 護士26k 玩撚咩

宜家鐵路公司已經由你地堆撚屌罷 最好罷到成個工會無曬錢 你工黨私有化係咪做得出
其實日本都有好多無電氣化路段

山陰本線….

不過日本就真係所有繁忙路段都電氣化咗

英國,連第二大城市都未全面電氣化
首先要搞掂班左膠
呢個係JR中

呢條線嘅進度點都好過HS2
National Express?

睇吓west midlands 嘅巴士 畀佢搞到一堆屎
只少Birmingham 至London嘅車可以全部用電

所以利用率都唔會太低….
B'ham New Street 個站彌漫一朕朕柴油味
如果去返83年之前嘅紅磡站應該就係咁嘅感覺
不過淨係城市電氣化冇用啦
鄉下線無電氣化,都係一堆柴油車入晒去
問題係你咁先得大約一半車電
仲係一半車用油........

https://en.wikipedia.org/wiki/Chiltern_Railways

咁你問佢點解好地地要轉部分電而唔係全油。
其實鐵路係依種有返咁上下大細嘅國家最大競爭對手其實係公路網,一係禁晒公路,迫人用公共交通,一係專心發展公路將鐵路變成貨運為主,好過依家唔上唔落無晒方向咁
國有都係解決唔到人工過高同罷工問題,cut哂去起多條公路好過。
中央新幹線係JR東海搞既喎
鄉下線路段其實唔做電氣化都合理
日本全面電氣化個年代未有Hybrid 火車
但如果依家先做電氣化
我相信日本行2,3卡嘅鄉郊線都唔會做電氣化
路段長利用率低
咁電氣化個建設同維護成本係好高

比較理想係鄉下線嘅車用Hybrid 電驅
鄉郊段直接長期燒柴油做電驅
入到近郊段就轉純電
主要問題唔係人工高
而係啲人無美式港式咁工作為本
某啲日子某啲時段係畀錢都無人想做
而且帳面每收多1蚊實質都係得5毫子落袋

之前啲operator 又懶得諗計
浄係靠啲長工自己volunteer 去做
結果大時大節先最常唔夠人
然後佢地淨係做返合約時數收返原本份人工已經玩殘成個鐵路
所以先可以長期咁玩又有錢開飯

呢一兩年政府接管咗嗰啲同某啲operator 都積極聘請同培訓新人
增加返人手供應先係長遠策略
配合係車上有大電池
減速regen 入電池
頭段起步用電池
均速就長期用柴油電驅
仲要極高人工,bank holiday 又例牌strike
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞