英國工黨:上台後會將鐵路國有化!

393 回覆
109 Like 31 Dislike
揸車,跟住理得你班仆街罷飽佢。
油電混合個維護成本都好高
仲有運力一大(一卡四節以上)油車個成本都係會高。

日本都係咁,英國無可能唔係。
所以日本主要線路做哂電化,東北本線,東海道,山陽呢啲戰前已經做咗。

但明顯英鐵係無力去處理呢啲問題。
好多線因為一小段未電化,明明大部分電化咗佢都係用柴油Run
修正返
日本主要幹線電氣化係戰前開始做,差唔多一百年前

但真正全面電化都係戰後嘅事。
唔駛爭,兩間外資一齊Cut,同一原因。

之後就成為G7成員之中無能力生產火車嘅國家
而明明鐵路係呢邊起頭玩
但係選民又剩係識投兩大黨 lib dem 又俾人遺忘
NHS 仲貴過 defence
做到荷鐵NS咁再講
所以就睇係咩線嘅路段
有啲線個客量係無需要再做電氣化
現今世代用柴油發電比電驅動都係適合
甚至未來可以行氫能
始終如果全面電氣化
電線同變電站維護都要成本

不過我呢啲論點只啱真係郊外線路段
但英國仲有唔少以前係近郊依家係已發展地區嘅路段都仲未做電氣化
有乜計?

本身人口老化 後生果班生活習慣又差
一大班年紀輕輕已經搞撚到二型糖尿長期病患

仲有班難民賤種一家大細久唔久就黎搵你睇病
黎到英國串過馬撚好似條命貴過英皇咁款

班英國鬼又係唔係都屈鳩個GP搞referral死都要係啲專科waiting list排個號先. 到時到候排到自己無需要睇就同你改期game the system 生人霸死地

再加埋NHS返工果班 跟本唔會同你好似香港爆肝式工作
又多文書處理 又多rules要跟足 即係代表個架構/administration cost只會有增無減. 啲人唔識英文又一定要請translation陪你睇病

試問有乜可能唔爆 跟本就係一個活生生既醫療資源爭奪戰
兩樣野都privatise左...

其實英國仲有啲咩公共服務係冇私有化?
自動駕駛又會搞到一班人失業
佢又唔想咁
最好係國企咁統一營運
從新搞過d系統
請過批人減開支
減票價成盤生意變成非營利咁

但咁就影響唔少團體利益
阻力必然好大
但你唔搞就成條鐵路無競爭力
票價高無咩人搭上

不過英國最後似會不了了之咁
都唔駛講到近郊啦

成條 chiltern 剷入倫敦都未電氣化都夠晒不可思議
同要求買番領展一樣
有無用過腦
本嚟預佢因為 Crossrail Project 而電化
不過labour而家講明唔搞ROSCO
搞過啲系統同請過批人,請問錢從何來

其實要救英國啲鐵路已經無辦法用鐵路呢個框去解決,無論係香港果招又好,日本果招又好,一定係開源增加收入

好啲嘅例子就係 JR 九洲由年年赤字,到諗到豪華遊之後鹹魚返生

唔好嘅例子就係銚子鐵咁爭扎求存,賣石頭賣燒餅,總知要諗開源嘅方法

望返英國,都唔好講話啲中小型站,連 elizabeth line 呢條全國觸目嘅線,夠膽死通車咗咁多年,啲鋪頭仲係未租出去,啲牆又白雪雪咁唔做廣告
同埋個專營權分得太細

同一條路軌 有唔同專營權嘅車出現

要傾timetable 都有排玩

年期短 就自然唔買新車
Elizabeth line 其實咪又係TfL

只係TfL將日常運作外判畀黨鐵

開幾多班車 黨鐵根本無聲出

日常維修 咪又係去番network rail 嘅depot
英國嘅巴士司機
好老實,英國無車衰過住大灣區
不過上市個幾間JR嘅地產加鐵路模式係成功

其實黨鐵咪又係學日本 搞地產
一句講晒TOD+property先有得夠

如果唔係全部都係當政府福利咁run
鐵路電氣化方面印度仲行得前過日本

佢隔個巴基斯坦就因為成日有人拆啲鐵路電氣設備黎賣,所以最後要行返轉頭鐵路去電氣化
盎格魯遜克遜民族國家既客運鐵路都唔掂既啦(英美澳紐加)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞