英國工黨:上台後會將鐵路國有化!

407 回覆
109 Like 31 Dislike
英國火車最癲係要人手閂門
日本IC有收費制度,所以單人出行下IC錢通常會輸鐵路票價。

雖然未必每條都係賺,建設亦好多都係由稅金支付,但NEXCO總體營運唔會蝕住做先。

而英國好多M/A路都係政府錢免費俾你用
同美國州際大部分唔收錢一樣係變相補貼

咁嘅取向下政府擺明係要做鳩啲鐵路撚
會自動閂㗎wor

你係唔係搭咗時光機去咗五十年前?
會自動閂
但佢每一個站都要人手睇一次車門有冇人
之後先會離站
成日話唔夠人用,但又唔請人

諗住申請路軌學徒點知唔受新移民參加
英國個鐵路私營化模式都係抄瑞典,但係瑞典情況好似無英國咁惡劣
歐盟有規定路軌同列車要分開唔同公司營運,等唔同公司可以共用基建競爭

不過大部分歐洲國家都係玩文字遊戲,將國鐵個基建部門獨立出黎,但係國鐵做大股東

好似得瑞典,挪威同英國真係做到完全市場化
英國鐵路行業係圍圍圍㗎

你唔識工會入面啲人(唔使一定高層,至少都係member)都未必俾你入
學徒係受政府資助

即係public money
未必 至少我識香港新移民做到車長 信號員同月台
暫時睇做鐵路工基本上係無得輸,最少有十年時間賺快錢
除非政府搞鳩個工會啦 其實個可能性好低
應該都唔只十年玩

好多工黨政治人物出身都同工會有關
要搞鳩佢又要改工會法例
以佢地嘅效率 分分鐘未搞完就換屆
佢唔駛搞鳩工會的
只要有唔同態度嘅人入行就夠

不過呢度唔興強硬減薪
所以就算換晒血個人工相信都會保持
只係解決咗一講唔埋就長時間strike 嘅亂象
搞掂班罷工撚先再講
想問下有無人報咗Northern -Trainee Train Conductor
North West, North East 定Sheffield?
呢個應該係 apprenticeship嚟?
我唔覺得好差喎 利物浦係差D 曼徹斯特幾好喎
邊方面開好?
食野平 香港要200幾300 呢邊只係收15鎊 尤其D英國waitor service 幾perfect

D市中心街景好過大國灣區好多 尤其D building 好正
就算離開市中心比較差D council D路都好似青衣咁上下
你覺得市中心印象好因為起緊好多新住宅同新商廈

你去返住宅區咪一樣爛路唔整、一地垃圾、落雨一定度度水 乙水
垃圾係多D 瞓街都多
但呢個唔完全係工黨問題喎
而且D路 講真青衣比佢差
因為英格蘭中部北部傳統上都係工黨地盤
講真 呢種程度垃圾攔路我接受到

但瞓街我接受唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞