英國工黨:上台後會將鐵路國有化!

393 回覆
109 Like 31 Dislike
日本JR化係最好
但歐洲多左膠,做呢樣好難有民意支持
500 lon to man
你check咩
而家national express 300-400有找
其實南面啲專營權已經係外資天下

SWR有30%係MTR

Greater Anglia 有40%係三井

West Midlands 有30%係JR EAST 同 三井
southampton to Manchester
cross country 16/5 9.15-13.29pm advance single £106.3
megabus 16/5 9.10-15.10pm £21.99
所以成篇野根本係玩文字遊戲

仲有而家行 management contract ,有好幾間都係 DfT 自己 own,即係同國鐵無咩分別

但 DfT holdings 四條鐵入面,除咗 LNER 叫 run 得好啲之外,其餘三間,即係 Southeastern、northern 同 transpennine 都仲係好垃圾

香港去廣州 超過100miles喎
仲有,要平你仲可以用東鐵+廣深線
十個加埋都抵唔返一件香港膠官
擔心吓香港好過
Party pledges to bring all passenger rail – but not rolling stock
即係得條軌無車?
然後香港MTR 日日故障爆鑊
點解而家香港咁多工業意外就係因為走咗大批工程師
所以正常人都唔應該投工黨,因為只會死得更慘
國營唔係問題但前提係要全AI化就唔怕D公會
養你啲蟈安哎呀老竇呢臭閪蚑那賤蛆
又黎
不嬲都話JR先係成功例子

預撚咗North會有一堆好似JR四國同北海道咁賣唔走
但London 200 miles以內啲Mainland根本唔應該咁差

我諗如果學JR,都要諗下係咪會有社會主義撚走去放炸彈
不過係就最好神憎鬼厭嘅程度已經唔爭在你放炸彈
到時由城巿破壞 變成 國家破產

P.S. 大家聽到最近話破產既城巿都係工黨管理
可能你唔知英國火車係海鮮價

我講緊疫情前off peak價

而家你上去check下

今日放工時間Southern 喺 Vic 出發賣緊£35 single

嗰度講緊1個鐘車咋
其實講起 elizabeth line 都好笑

tube 咪又係 tfl 自己營運,即係國營
仲要係呀工黨市長嘅野

講真呢十年 national rail 雖然仍然都係故障、罷工,但至少幾䦐火車嘅衛生情況真係改善咗好多。tube 就仲係垃圾崗咁
英國佬只係識講反話
巴士來回10鎊
無得用日本比喇

日本啲司機搞到架車遲咗三分鐘會去自殺

英國啲司機㩒錯掣搞到架車遲三個鐘,佢只會去諗weekend去邊玩
前提係搞得掂啲工會先可以AI化

所以連個前提都 has been cancelled
上世紀 60-70年代工黨執政差到仆街
可以先比個AI化左既私人公司做一排再國有化
每次贏面大就開始講啲鳩政綱

跟住市民就要含淚投保皇黨

歐洲淨係德國都已經可以攞來抄功課,仲講國有化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞