英國工黨:上台後會將鐵路國有化!

407 回覆
109 Like 31 Dislike
JR東海英文係JR central 咪叫佢做JR中
日本公路都發達 又唔見佢鐵路死

雖然各JR都想各種理由癈線

但都可以maintain到good coverage
其實Birmingham 周邊都唔算鄉下

成個west midland 咁多人住 點算鄉下
有錢都無人肯做 所以放假無車搭

人哋就係大時大節開多啲車 英國就收車

最終 渣車算數
條友唔係做TA扮教師咩
你知道mtr係幾搶手就明
香港鐵路管理 高出面世界幾班
BR Scot
BR Wales
BR Northern
BR Midlands
BR Southern
BR London

瓦解到工會就解決8成問題,另外2成問題要鏟起所有路軌同訊號系統
嗰條二打六?算把啦冇人關心佢
英國鐵路電氣化直頭係一戰前已經開始做
冇野差得過govia Thameslink果間垃圾
日日都壞,唔夠司機
國有化好過
國營年代,三日一小罷,個個月全部擺
所以雖然有人屌引入低端移民
但無呢啲低端人口去做呢啲job
個個都三四點happy hour
五六日match day family day social night
大家都係食晒屎

尤其是Brexit 後少咗好多東歐外勞
唔係啲印巴填返 捱多十年10%通脹都似
蘇格蘭同威爾斯鐵路國有化咗啦
應該全部都會蝕

最好搵嘅BR London本來有得玩 但一定會被TfL搞

其實英國好多地方嘅main station都唔係city / town center

Coventry 經已係
好多香港人嘅Solihill又係…

搭火車 落咗車 要行一大段路先買到嘢 先玩到 跟住返屋企又要行一大段路

又唔係平 最終揸車 Uber 算
英國鐵路私有化模式都係抄瑞典

https://youtu.be/n2ZkXO6uz5o?si=j9nYG7FaY_ppeMU9
依條片吹到瑞典個鐵路私有化好好,結果下面成堆人留言瑞典鐵路私有化之後車飛都係貴咗好多,服務差咗好多
火車貴從來係啲私人火車公司搶高晒啲車費,ICE TGV嗰啲國營邊有英國咁乸喉

First Group幾時出嚟俾人屌老母 最貴又最閪嗰啲Franchise九成九係First,包括但不限於貴價GWR,delay到傻嘅Avanti,cancel到政府睇唔過眼要收歸國有嘅TPE
到時改過個名同大家夾啲啫

啲火車幾年改一次名啦
仲要繼續收緊工作簽證 班本地人又大食懶 啲嘢留返俾邊個做 睇下NHS HGV司機你就知 有工冇人返
咁我又唔會話大家係大食懶
我甚至覺得生活應該係咁
但背後係要有人付出先可以

無的話大家都可以family day happy hour
不過無人serve
自己揸車自己煮自己搵地方玩咁解

但就無得兩樣都要咁筍
又咁講....真正意義上的國鐵現代電氣化
25Kv Overhead 1959 年先正式通車
工會講過蘇格蘭同威爾斯,甚至地方嘅鐵路公司好似merseyrail都一早傾好咗,係英格蘭政府嗰幾間點都唔肯傾,搞到罷工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞