英國工黨:上台後會將鐵路國有化!

393 回覆
109 Like 31 Dislike
篇文講咗國有化之後會租列車
依家 management contract 嘅問題係班公務員唔撚識又要指手劃腳,日日驚蝕錢要佢荷包俾咁

例如啲 Super Voyager 由 AWC 過番嚟 XC 都要佢同意,幾時 refurbish 又要佢同意,難為啲車由 Virgin Trains 到依家廿年無攪過,櫈都爛嘅就無人去急
德鐵奶晒屎喎
租車公司繼續肥肥
到時天價租車俾你,你個 nationalised railway 唔知要收幾 £ 程先唔會蝕到 taxpayer 暴動
咪抄瀨屎嗰part
德鐵執屎嗰part無抄啫。

megabus promote緊
rail privatisation 係 john major
咁同而家有分別咩?
依家 Greater Anglia 同 LNWE (WMR) 都係有 JR East 份
唔知你覺得邊道有日本野呢? 車站部汽水機?
貴到喊, 坐飛機來回去其他國家仲平
想知外國收咁多稅
但係基建咁廢 啲錢其實去左邊
難民
綜援
軍援
咪就係公墓員度囉所以點解要小政府,d左翼一搞大政府只會令成個國家經濟更仆直,英鎊準備再GG了。
工黨9up太多呢啲唔現實嘅計劃
純粹針對物價貴呢樣野搏吸選票
唔覺得最後會真做
之前都有見電費升到失控就話要都吹過話要重新國有化電廠
英國現狀窮撚到咁點做到咁多國有化
國進民退
唔太了解英國鐵路,鐵路貴到傻係要解決既,但係佢覺得公營會好過私營會唔會有啲天真

講成本講效率,一向都係私營好過公營 私營食水深係另一件事但講頹廢黎講公營一定屌打架喎,佢咁玩法係搵舊更廢既野去取代依家個廢既鐵路營運商?
GA 得三井啫,無 JR

車站汽水機好似真係 JR 引入

同埋呢兩條好似特別乾淨
係,Maggie 係話過佢唔會 privatise 個 railway as well as 有 Queen's head 嘅 Royal Mail
綜援係由Council tax支出
國家公務員體制上比例仲少過香港
首先英國佬唔會跟得掂日式SOP
二嚟日企呢啲純粹capital investment,唔會同你真心

三嚟英國鐵路問題嘅起因beyond外資能夠做到嘅範圍

Infrastructure落後,工會勢力過強,租車制度,票價structure複雜等

Train operating company 除咗喺月台整汽水機都冇乜嘢可以做到
依加唔公唔私就瀨晒2邊有既野
工會同黑法會嘅分別,只係一個合法一個唔合法。

思維本質上無乜分別
如果你講 Regional Railways 嘅話係

但一個 Network SouthEast 係 BR 有史以嚟做到最徹底改革嘅,依家好多地方仲用緊果個時候留低嘅 facilties,甚至有個 Network SouthEast society 去 keep 住呢段歷史大家懷緬吓屌原來鐵路可以攪到咁好嘅

一個 Intercity 亦係賺錢可以自負營虧甚至俾路費 Network SouthEast,service 都多過依家有啲 intercity operators

但當然國營鐵路係有佢嘅限制,所以初初 privatised 果時好多 TOC 鬥投資新車就真係有新氣象嘅,例如無 Virgin Trains 連條路夾錢都同 Railtrack 執埋嘅,可能今日 West Coast Main Line 去 scotland 未必會快過 East Coast 果邊
到時成條鐵路唔用得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞