英國工黨:上台後會將鐵路國有化!

393 回覆
109 Like 31 Dislike
重未計火車站唔喺你要去嗰度附近,要再轉多程都係錢同時間
倫敦還好巴士地鐵乜柒都有
啲山旮旯嘅地方想call uber都call唔到
有啲區無Uber係因為要保障當地傳統的士
你想要車?打電話囉,無App你用

合法化衰過唔合。
國有化即係納稅人補貼
除非council 補貼先叫公平少少

工黨上台,工會真係罷到2046
佢地知轉左自動化會無左份工

所以打死都唔轉
講乜都假,咁能柒貴又唔準時,有能人搭咩
係山旮旯到的士都冇,一出站得啲阿婆阿伯行嚟行去嗰種郊區
倒返轉就係冇電話訊號想call車都唔得
National Rail係咁賣廣告叫人搭火車都要去到火車站先得吖嘛

最衰啲,聽屋企個女人講猁獌明明咁撚近,偏偏搭Northern就最唔可靠,講出嚟真係冇人信!
以前讀書既時候,學院派係好左既,開頭會教bureaucracy,但之後唔教private sector, 最後用new public management 埋尾。。。原則上都係幻想大政府會好過小政府。。。
環境安逸穩定d人就會咁
一個二個喺度拎啲又advance又off peak又super off peak嘅價錢出黎拗國鐵好平好平
真係好搞笑
依個正常,揸車時間計返工時間,又有公司sponsor 住,又唔係日日返,你係咪住歐洲,d老闆成日周圍走去開會,跟住住一,兩晚酒店,邊會即日來回
睇下邊個罷工
德國舊年年頭有幾日
訊號系統控制中心罷工
就真係全國癱瘓 一架火車都開唔出咁滯

今年係火車司機罷工 就有部分冇加入到個工會嘅司機冇罷
咁就有有限度服務
英國鐵路出晒名柒,連英國本地人寧願揸車多過搭火車,邊個VPN 移民話英國火車好
頭班車 冇落雪 冇話有乜故障
都可以無啦啦delay 9個字
呢啲咁嘅sevice可以收咁高價錢根本痴線
仲要有人話好平
仲要人哋一停就隨時成日停,咁嘅服務有人話好
https://www.nationalrail.co.uk/service-disruptions/woking-20240426/
我住緊中歐 見到好奇問下
你哋講緊既鐵路
到底係城際鐵路級(say 80-150km/h) 定係高速鐵路級 (>150km/h)

如果係前者都幾濕滯下,歐洲好多呢個level都係固定價格
加油價加路稅咪得
就係前者,國內搭火車貴過出埠搭飛機,又海鮮價
冇留意時間坐錯車重要畀人罰鑊甘嘅
唔係冇得揀都唔撚想搭火車
突然諗起 我們國家很有錢
Super off peak return 其實係for你放假搭

夜晚4-7都冇得搭已經好麻煩

不過local正常係買月/季/年票

屌得最勁通常都係呢部分
啱呀,但真係笑死,兩三年前香港老師也移民個page出嚟屌鳩罷工,就比成班支持保守黨嘅香港人萬箭穿心
鐵路driver 6萬鎊一年,普通manager grade 4萬幾一年,做鐵路無得輸https://uk.indeed.com/career/manager/salaries
6萬
四萬都比多佢哋
罷工係文化嚟咁不滿你返香港啦屌
屌嗰班VPN移民嚟,抹黑英國仲唔衝出嚟咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞