英國工黨:上台後會將鐵路國有化!

393 回覆
109 Like 31 Dislike
Mtr都叫日日故障嘅話你千祈唔好移民
但其實 9up 一啲假大空政策呢招會 work

衰啲咁講我哋成堆香港人去到英國兩三年,好似仲熟啲民生野發展多過啲土生土長嘅白人咁

我敢講成個 post 裡面講啲 details,10個local 有7-8個唔知講緊咩。平時碌啲新聞嘅 comments,好多人都仲以為而家啲火車係 full privitisation,但其實轉晒 management contract 都好幾年
地址?
佢講緊
利物浦
伯明翰
曼徹斯特
其實要有 英國火車咁貴有係因為全部公司都係外國嘅鐵路公司管理
本國賺唔到錢就嚟英國賺
香港有港豬

英國點會無英豬
當然支那都有支那豬

你預咗呢啲人先係社會主流,邊度都係
nationalisation 同罷工冇關係 係同公會有關
工黨做一定會

仲要加鳩你稅之餘票價唔會平
德鐵Delay感受過

試過冧樹責親條軌,你預咗一定唔準時
不過佢會有巴士嚟包你底去到終點

就算點死都好少發生有人滯留嘅問題。
上面有人話德鐵罷工大Delay,都起碼係有車
唔係全日空先。
唔係
其實得幾間先係全外資,大部分外國都只係 minority shareholder

應該調返轉講,佢唔肯真真正正咁俾外資去管理,所以先搞到 First Group 呢啲壟斷咗個市場

講真當年 tfl 搵黨鐵 100% 行 overground 同 elizabeth line 應該係想證明外國鐵路公司營運得好過英國本土,但可惜黨鐵自己亦都無心做好,同埋港共俾咗壓力唔可以搞咁多海外業務
英國嘅經驗就係國有化只會坐大工會勢力
First 係外國公司?

你呢句10幾年前可能係嘅

但而家LNER, TFW, 蘿墳,Southeastern, ScotRail, TPE, 呢啲已經政府管理公司喎

點解仲係咁貴嘅?
其它唔知唔講,TPE阿公做返之後依然車照壞、工照罷
但車費一個仙都冇減
咁收歸國有之後同之前其實有乜分別?
當公共開支咪幾好
平等、促進地區旅遊、推廣大眾運輸

公平過派Bürgergeld 畀啲垃圾人
而且香港去廣州都超過二百
搞掂咗個BC
搬去隔籬愛爾蘭好過
我man去倫敦過£100咪會
班友態度就係:
唔撚做你生意
落車!叫你落車呀!
班撚樣真係毒瘤嚟
炒哂佢啦
鋪鋪都係,工黨上台紅濟仆街

本來有may 姐同 Boris Johnson 咪幾好,自己內鬥迫死晒
保路運動
記得工黨次次都仆街
講到依家唔係咁,咪繼續停滯不前食屎囉咁鐘意free market
都想知點解個電氣化進度可以咁耐
明白有啲線係無需要電氣化
但明顯有啲線係十幾廿年前已經有需要電氣化
共產黨員你好
又block多件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞