做左西餐廚房10年,你問我答

413 回覆
75 Like 4 Dislike
清有冇做開番茄濃湯?西餐係咪一般用意大利罐頭?
另外 醃好凍肉同 一般凍肉 價錢來貨差幾成?有冇供應商介紹
如果一般炸豬排用既醃法你有冇做開?如有可否指教下

從來無咩叫啱唔啱,亦唔好諗咩公唔公道,只有你搵唔搵到工。你搵到工唔怕無,就到佢怕你。
另外想知呢度有冇人開過廚師交流TG group
大家樂 譚仔 麥當勞咪又係預製菜

食唔死咪得
搞到我好想po核突嘢
如果真係淨係講錢嘅話
咁牛扒一定係相對賺多啲食材錢既
但牛扒屋企求其都整到啦
手工錢既就都係茶記大排檔之類
你諗下炒碟小菜
又要切,啲肉又要醃又要炸
個醬汁有啲係自己整
然後最後用個噴射引擎炒埋一碟
幾鬼多工序
香港做飲食,除咗老闆同埋洗碗啊姐,大部份都低人工㗎啦
你去食餐人頭2 3千既飯,煮個個人工仲低過你
啲foodie個ig 先得幾十k follower
一個po個幾k like
仲要唔知幾多係買返嚟
難啲有用
師兄可唔可以講詳細d
樓面仔表示 宜家個市差到
所有工全部人工跌一格
大集團已經玩左好耐啦
廚房都係啦好多sous chef 先24-26一個𡃁仔都17-19要做多佢幾多野
covid果期離開咗飲食業
呢家有興趣再做返
師兄你公司星期六請唔請pt
做廚好多都係想自己開鋪姐
不過比你儲到錢又未必夠膽拎舊錢開
始終做生意 3分實力7分運氣
閪客/臨收工先嚟既客會唔會加料?
以前讀過西廚,依行真係要好有責任感先得

,同埋全職係好消磨意志,日日做同一樣野,人地食得開開心心,你做到隻狗咁,又唔係高人工
有冇ching做過馬會?諗緊下份工做酒店或馬會
最慘有時d閪客多要求整完比佢仲要食唔晒個下先唔開心
通常早半個鐘cut單嫁喇
咁如果啱啱好cut單前嚟既話,會唔會加料?
好返啦
多謝關心
成個menu睇落最九唔搭八果樣
因為好多時加落menu係為左吸多啲客
而對廚房黎講,因為同其他野食太唔同
可能要另外獨立整,變相增加咗個麻煩程度
所以多數都係求其閪冧整
一係就因為勁少人食
整完一兜出嚟,好易擺到壞都食唔晒

具體啲講既話
以前返一間西日Cafe形式嘅餐廳
但佢有埋嗰啲韓式石頭飯
又有啲冷熱蕎麥麵
個石頭飯啲料係切定放係到
但一日都賣唔一個,成日都擺到壞
但又有order先知
所以一定係出完個order先倒

蕎麥麵為咗出餐快,成日浸定水
結果到用果陣又霉又爛
好似比狗食咁
你連我係邊返緊工都未知喎ching
再有星星係咪全間鋪有大bonus
問定先都一樣姐
有機會就爭取吓咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞