硬件撚 討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(42)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
AMD, Ryzen5 1600, 3.6GHz with Boost, 6 Cores/12 Threads UNLOCKED, 3MB/16MB Caches, AM4, Wraith Spire Cooler, 65W TDP, YD1600BBAEBOX $1735
Gigabyte AB350M-GAMING 3, B350, MATX, AM4, 4*DDR4,, $770
240GB 2.5" Kingston SSDNow UV400 SUV400S37/240G $655
16GB 2*8GB G.Skill FlareX DDR4-2400 CL15 (F4-2400C15D-16GFXR) $1040
GIGABYTE, NV, GTX1060 G1 Gaming, 6GB GDDR5 $2350
Antec 安鈦克 NeoECO II 450/450W ATX PowerSupply,5 Years Warranty (80PLUS BRONZE) $449
SHARKOON 旋剛 VG5-W Window ATX Case(Blue) $329

本身用緊nb已經用左7年仲未壞 但已經慢 睇到youtube 720p60已經 laglag下
想買部黎玩無雙ALL STAR /睇下片/直播
有時會拎黎畫下圖咁
本身有隻wd 1tb 外置 但琴日發現就壤左
睇黎都要加番個hdd
想 7500內搞惦佢 因為仲想買隻24寸mon 同埋呢個list 做唔做到ps4 live?

Gigabyte AB350M-GAMING 3

你睇唔到之前d post

都爬上少少睇吓咩事吖

條list 星期日 睇完悠二巴砌既
頭先見到話有問題 所以求指點下 定轉msi果塊?

要轉都轉asus
AMD, Ryzen5 1600, 3.6GHz with Boost, 6 Cores/12 Threads UNLOCKED, 3MB/16MB Caches, AM4, Wraith Spire Cooler, 65W TDP, YD1600BBAEBOX $1735
Gigabyte AB350M-GAMING 3, B350, MATX, AM4, 4*DDR4,, $770
240GB 2.5" Kingston SSDNow UV400 SUV400S37/240G $655
16GB 2*8GB G.Skill FlareX DDR4-2400 CL15 (F4-2400C15D-16GFXR) $1040
GIGABYTE, NV, GTX1060 G1 Gaming, 6GB GDDR5 $2350
Antec 安鈦克 NeoECO II 450/450W ATX PowerSupply,5 Years Warranty (80PLUS BRONZE) $449
SHARKOON 旋剛 VG5-W Window ATX Case(Blue) $329

本身用緊nb已經用左7年仲未壞 但已經慢 睇到youtube 720p60已經 laglag下
有時會拎黎畫下圖咁
睇黎都要加番個hdd
想 7500內搞惦佢 因為仲想買隻24寸mon 同埋呢個list 做唔做到ps4 live?

都爬上少少睇吓咩事吖

要轉都轉asus

有時會拎黎畫下圖咁
睇黎都要加番個hdd

都爬上少少睇吓咩事吖

要轉都轉asus

asus邊隻?
按錯制
有冇人話我知可以點做
幫fd買咗giga ab350m (asrock琴日打風 未送到貨 )gskill aegis set 2933
入唔到bios

熄電 拆battery 用金屬connect clear cmos
都唔得

著到機boot到hard disk?
Win 10如果正常關機會lock住唔比入bios
要reboot 先入到

Boot唔到
所有野有著

Keyboard 有無著?禁cap lock有無反應?
無就重插ram

重插過 因為部野係個fd到 佢已經半放棄

之前穿膠花巴打咪示範左呢塊板超RAM會炒BIOS, 你可以問下接手果位巴打點解決

跟左悠二list 買ab350m 配1600 同 gskill 3000mhz ram
咁係咪唔超ram好d

未收到機 怕出事添

嗱,個陣我條2400買返嚟

由2133上2400無事的

之後唔記得一嘢隊佢上2933,就即場炒咗

悠二係咪唔知呢塊板有事
佢好多list 都好似仲緊用呢塊板

中左伏
巴打係咪唔解議用呢塊板超ram?
打機 budget 2500 22-23吋mon岩
救指教

Boot唔到
所有野有著

無就重插ram

之前穿膠花巴打咪示範左呢塊板超RAM會炒BIOS, 你可以問下接手果位巴打點解決

跟左悠二list 買ab350m 配1600 同 gskill 3000mhz ram
咁係咪唔超ram好d

未收到機 怕出事添

悠二係咪唔知呢塊板有事

中左伏

我兩個fd用呢塊板一個2933一個3200
兩個都超上3.7無事
我就用呢塊板既itx version上2933 cpu 3.7無事

Boot唔到
所有野有著

無就重插ram

咁係咪唔超ram好d

未收到機 怕出事添

悠二係咪唔知呢塊板有事

中左伏

兩個都超上3.7無事
我就用呢塊板既itx version上2933 cpu 3.7無事

我3.8 3200都冇事
我覺得我呢塊唔算炒bios既 重插keyboard咋喎

Boot唔到
所有野有著

無就重插ram

咁係咪唔超ram好d

未收到機 怕出事添

悠二係咪唔知呢塊板有事

中左伏

兩個都超上3.7無事

我3.8 3200都冇事
我覺得我呢塊唔算炒bios既 重插keyboard咋喎

可能只係呢塊板比較多壞板?
我淨係想超ram 希望無事
rx580同1060邊張玩pubg好d? 我上youtube揾唔到d人比較既片既
rx580同1060邊張玩pubg好d? 我上youtube揾唔到d人比較既片既

以現時黎講,1060 cp值高啲
見上面咁多巴打出事
咁想問下而家個jumbo r5組合會唔會有問題
準備出機
見上面咁多巴打出事
咁想問下而家個jumbo r5組合會唔會有問題
準備出機

我一個fd就係exactly去海鮮坊買
無事

以現時黎講,1060 cp值高啲

等緊580降價
想玩freesync
我自己覺得超頻點都有一定風險
好撞手神FEEL
有經驗既人會比較容易會試到上限位
如果我爬文冇記錯
RYZEN板既BIOS有個SETTING係自動超頻.
真係想超到盡既, 唔介意可以上YOUTUBE搵RYZEN超頻教學
ching巴事件話比大家知
ryzen係好
但幫朋友砌唔超/唔想超/唔想煩/唔想研究
比我都7700 2400ram算
法奧搞咁耐都未開返
我唔係話咩...但我真係試唔到有問題

我接觸過咁多塊.都未見試到你地個keyboard冇反應
法奧搞咁耐都未開返

預計下午開返.sorry for all
我自己覺得超頻點都有一定風險
好撞手神FEEL
有經驗既人會比較容易會試到上限位
如果我爬文冇記錯
RYZEN板既BIOS有個SETTING係自動超頻.
真係想超到盡既, 唔介意可以上YOUTUBE搵RYZEN超頻教學

自動超頻?
有無教學呀巴打 想超下ram試試
聽巴打們講配amd 1600 d ram淨係得2133
想最少到超到2400
ching巴事件話比大家知
ryzen係好
但幫朋友砌唔超/唔想超/唔想煩/唔想研究
比我都7700 2400ram算

其實BIOS個AUTO超頻幫唔幫到呢啲人
可能未必超盡但都會有少少效果?
好多人都未必想砌完2年又換
等我整個超頻教學

我承諾.今個星期日放出黎

其實我覺得係真心簡單
等我整個超頻教學

其實我覺得係真心簡單

等緊你部機同超頻教學
等我整個超頻教學

其實我覺得係真心簡單

等我整個超頻教學

其實我覺得係真心簡單

我都想試你條list
但係考慮緊7500多工定7500打機
改頭po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞