硬件撚 討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(42)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike

部機唔係拎黎做野用去psngamer 買100蚊win10,個mon應該賣緊1099,22吋1080p會睇壞眼,真係唔夠錢dsiplay 轉galaxy 1060

galax 1060慳返果D錢轉LG 29UM59好撚爽

我揀撚錯ram,應該係3200果條

Thanks 巴打 就跟呢條list砌
其實牙膏公佈完之後 ryzen係唔係除左價錢之外 其他野都比牙膏屌打緊

我覺得到時Gaming仲要係1600打8700k

notebook cpu 點樣屌打??
再問下HKBN 條LAN線直接插入電腦

而排間唔中就會冇左connect 條線個插頭唔著光

要重新插下搞下,幾分鐘又得返

係條LAN線虧左? 咁係咪要打比HKBN叫師父黎換線

THX

reset internet setting
如果我想玩魔獸 希望有中階畫質
可唔可以照抄呢個list
依加呢部轉地圖都要load成分鐘

轉地圖要快我諗要用SSD
其實牙膏公佈完之後 ryzen係唔係除左價錢之外 其他野都比牙膏屌打緊

無睇牙膏個發佈會
乜唔係出8700咩?

轉地圖要快我諗要用SSD

又唔係要話好快嘅
至少正常時間內 或者三十秒內搞掂啦
呢部成日分幾 幾分鐘
見到爆玻璃又諗起個機箱
見到爆玻璃又諗起個機箱

無睇牙膏個發佈會
乜唔係出8700咩?

桌面cpu要半年後先出

個發佈會只出咗3款 notebook cpu
見到爆玻璃又諗起個機箱

仲諗住陣間去珍寶買野
仲諗住陣間去珍寶買野

今日就算啦

依家仲十號,轉頭改八號起碼掛多兩個鐘

你係d店員都唔返工啦
見今日十號風,第一次清Define C隔塵網。用咗個半月到,底隔塵網幾乎冇塵,前面隔塵網都係少少,用掃清一清搞掂。睇嚟可以三四個月先清一次

半年清一次都得

一年清一次都得

咁堅?

依個我吹架咋

清塵既掃係咪即係文具鋪買果D美術筆掃?
見今日十號風,第一次清Define C隔塵網。用咗個半月到,底隔塵網幾乎冇塵,前面隔塵網都係少少,用掃清一清搞掂。睇嚟可以三四個月先清一次

半年清一次都得

一年清一次都得

咁堅?

依個我吹架咋

清塵既掃係咪即係文具鋪買果D美術筆掃?

我用化妝掃
求助!

小弟搵左悠二砌機
琴晚試memtest
有ram出事!
我係用2個KIT既GALAX HOF Series 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C14
姐係一共32GB

於是我逐條RAM 單條咁插入Motherboard去試
每次都只係試1條RAM

有2條屬於同一KIT 既
GALAX HOF Series 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C14
第1條 同 第2條
都各自出現咁上下既error screen

另外1 KIT完全無事!單條行 / 兩條Dual Channel行,都無事!過哂成個Pass

係咪呢KIT可以換貨了?

pish
求助!

小弟搵左悠二砌機
琴晚試memtest
有ram出事!
我係用2個KIT既GALAX HOF Series 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C14
姐係一共32GB

於是我逐條RAM 單條咁插入Motherboard去試
每次都只係試1條RAM

有2條屬於同一KIT 既
GALAX HOF Series 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C14
第1條 同 第2條
都各自出現咁上下既error screen

另外1 KIT完全無事!單條行 / 兩條Dual Channel行,都無事!過哂成個Pass

係咪呢KIT可以換貨了?

pish

打去問佢會點幫你處理啦
呢度鬼有人知咩
想升級轉用ryzen u
應該用1600 or 1700
ram係咪最好至少配3000mhz以上?
另外mb & 機箱有無咩推薦 ?

GA AB350(會唔會又比人屌我推GA )

除左 ga仲有乜牌 asus應該唔差?

全部差唔多
不建議msi
CPU Intel® Core™ Kabylake i5-7500
Motherboard MSI H110M PRO-VD PLUS
RAM Crucial DDR4 1x8GB 2133MHz CL15 數量:2
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB
SSD Crucial MX300 Series 275GB SATA 3
Case Sharkoon VS4-V ATX
PSU Corsair VS Series™ VS450 450W

各位巴打,如果我想轉返做256GB SSD得唔得?

希望做起普通文書野個陣load得快些少

可唔可以推介下邊款好用?

thanks

全部差唔多
不建議msi

配b350 低階買華擎 高階買華碩

全部差唔多
不建議msi

MSI用軍工用料好撚勁架
可以帶出去打仗用
CPU Intel® Core™ Kabylake i5-7500
Motherboard MSI H110M PRO-VD PLUS
RAM Crucial DDR4 1x8GB 2133MHz CL15 數量:2
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB
SSD Crucial MX300 Series 275GB SATA 3
Case Sharkoon VS4-V ATX
PSU Corsair VS Series™ VS450 450W

各位巴打,如果我想轉返做256GB SSD得唔得?

希望做起普通文書野個陣load得快些少

可唔可以推介下邊款好用?

thanks

motherboard change to gigabyte/ asus/ asrock h110

Crucial 275GB SSD is ok, if you want 256 GB, consider Samsung 850 EVO

better change power supply to better ones
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞