硬件撚 討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(42)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
有冇人話我知可以點做
幫fd買咗giga ab350m (asrock琴日打風 未送到貨 )gskill aegis set 2933
入唔到bios

熄電 拆battery 用金屬connect clear cmos
都唔得

著到機boot到hard disk?
Win 10如果正常關機會lock住唔比入bios
要reboot 先入到

Boot唔到
所有野有著
有冇人話我知可以點做
幫fd買咗giga ab350m (asrock琴日打風 未送到貨 )gskill aegis set 2933
入唔到bios

熄電 拆battery 用金屬connect clear cmos
都唔得

又係呢塊出事
買AB350咪幾好 買M就出事

咁啱asrock冇貨
比多百幾買垃圾
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

又係呢塊出事

咁啱asrock冇貨
比多百幾買垃圾

giga炒bios
名位巴打, 新手想upgrade E加個電腦, 希望大家比d意見

主要想用1000左右 由8g ram 升級到16g ram, 仲有買隻SSD

我加下個電腦係咁:

CPU
Intel Core i5-2400

MB
MSI ZH77A-G41
Sapphire 藍寶石 HD7770 Vapor-X PCI-E 1GB GDDR5 超頻版

Ram
Kingston DDR3 1333MHZ 4GB Ram KVR1333D3N9/4G x2

HD
Seagate ST500DM002 500GB Barracuda SATA3 6Gb/s 16MB HDD
同一隻128G既HDD

Power Supply
antec neo eco 520C

問題1:
如果買RAM, 我買Kingston DDR3 1333MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR1333D3N9/8G / KCP313ND8/8 得唔得呢?
係咪要用返 "KVR1333D3N9" 會好D?

問題2:
SSD我買 Kingston SSDNow UV400 Series 240GB 2.5" SATA 3 6Gb/s SSD 固態硬碟 (SUV400S37/240G) 7mm 又可唔可以支援到呢?

問題3:
如果半年之後我想砌個新機, 買上邊個隻SSD係咪可以用返?

問題4:
我買曬E兩樣野, 個Power Supply夠唔夠用?

希望大家幫幫手

1. 只要係DDR 3就ok
2. 冇問題
3. 用到
4. 夠用
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

要reboot 先入到

Boot唔到
所有野有著

Keyboard 有無著?禁cap lock有無反應?
無就重插ram
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

要reboot 先入到

Boot唔到
所有野有著

無就重插ram

重插過 因為部野係個fd到 佢已經半放棄
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

要reboot 先入到

Boot唔到
所有野有著

無就重插ram

之前穿膠花巴打咪示範左呢塊板超RAM會炒BIOS, 你可以問下接手果位巴打點解決
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

要reboot 先入到

Boot唔到
所有野有著

無就重插ram

之前穿膠花巴打咪示範左呢塊板超RAM會炒BIOS, 你可以問下接手果位巴打點解決

佢問緊我啦 冇炒 重插keyboard就禁到了
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

你有冇update bios先 DOCP
部電腦用用下就突然熄機 之後開番用唔夠一陣又熄左 出左咩事
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

又係呢塊出事

咁啱asrock冇貨
比多百幾買垃圾

係M板先咁多事幹

火牛?

火牛?

呢D情況, 一係板, 一係牛

火牛?

呢D情況, 一係板, 一係牛

二揀一

火牛?
早排開機一兩秒之後會自動熄 loop左幾次後就會正常開機 唔知係塊板既事定火牛
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

似曾相識
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

要reboot 先入到

Boot唔到
所有野有著

無就重插ram

巴打好記性

放開塊板掉埋一二邊兩日,電都唔駛拆就無事

悠二幫佢試時乜都無做過
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

要reboot 先入到

Boot唔到
所有野有著

無就重插ram

又係keyboard

要reboot 先入到

Boot唔到
所有野有著

無就重插ram

又係keyboard

一切都係緣份

唔換x299我都無機會玩sli

ab350m support crossfire 唔support sli的
唔知EIZO個MON會唔會減價呢
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

要reboot 先入到

Boot唔到
所有野有著

無就重插ram

跟左悠二list 買ab350m 配1600 同 gskill 3000mhz ram
咁係咪唔超ram好d

未收到機 怕出事添
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

要reboot 先入到

Boot唔到
所有野有著

無就重插ram

跟左悠二list 買ab350m 配1600 同 gskill 3000mhz ram
咁係咪唔超ram好d

未收到機 怕出事添

嗱,個陣我條2400買返嚟

由2133上2400無事的

之後唔記得一嘢隊佢上2933,就即場炒咗
AMD, Ryzen5 1600, 3.6GHz with Boost, 6 Cores/12 Threads UNLOCKED, 3MB/16MB Caches, AM4, Wraith Spire Cooler, 65W TDP, YD1600BBAEBOX $1735
Gigabyte AB350M-GAMING 3, B350, MATX, AM4, 4*DDR4,, $770
240GB 2.5" Kingston SSDNow UV400 SUV400S37/240G $655
16GB 2*8GB G.Skill FlareX DDR4-2400 CL15 (F4-2400C15D-16GFXR) $1040
GIGABYTE, NV, GTX1060 G1 Gaming, 6GB GDDR5 $2350
Antec 安鈦克 NeoECO II 450/450W ATX PowerSupply,5 Years Warranty (80PLUS BRONZE) $449
SHARKOON 旋剛 VG5-W Window ATX Case(Blue) $329

本身用緊nb已經用左7年仲未壞 但已經慢 睇到youtube 720p60已經 laglag下
想買部黎玩無雙ALL STAR /睇下片/直播
有時會拎黎畫下圖咁
本身有隻wd 1tb 外置 但琴日發現就壤左
睇黎都要加番個hdd
想 7500內搞惦佢 因為仲想買隻24寸mon 同埋呢個list 做唔做到ps4 live?
AMD, Ryzen5 1600, 3.6GHz with Boost, 6 Cores/12 Threads UNLOCKED, 3MB/16MB Caches, AM4, Wraith Spire Cooler, 65W TDP, YD1600BBAEBOX $1735
Gigabyte AB350M-GAMING 3, B350, MATX, AM4, 4*DDR4,, $770
240GB 2.5" Kingston SSDNow UV400 SUV400S37/240G $655
16GB 2*8GB G.Skill FlareX DDR4-2400 CL15 (F4-2400C15D-16GFXR) $1040
GIGABYTE, NV, GTX1060 G1 Gaming, 6GB GDDR5 $2350
Antec 安鈦克 NeoECO II 450/450W ATX PowerSupply,5 Years Warranty (80PLUS BRONZE) $449
SHARKOON 旋剛 VG5-W Window ATX Case(Blue) $329

本身用緊nb已經用左7年仲未壞 但已經慢 睇到youtube 720p60已經 laglag下
有時會拎黎畫下圖咁
睇黎都要加番個hdd
想 7500內搞惦佢 因為仲想買隻24寸mon 同埋呢個list 做唔做到ps4 live?

Gigabyte AB350M-GAMING 3

你睇唔到之前d post

都爬上少少睇吓咩事吖

有時會拎黎畫下圖咁
睇黎都要加番個hdd

Gigabyte AB350M-GAMING 3

你睇唔到之前d post

都爬上少少睇吓咩事吖

條list 星期日 睇完悠二巴砌既
頭先見到話有問題 所以求指點下 定轉msi果塊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞