硬件撚 討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(42)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
而家用緊3700, 其實係咪應該盡快換左佢?
話就話可以再戰幾年但驚換料煩同過多幾年都賣唔出
主要拎黎streaming 同玩少少電腦game (唔係3a 大作), 呢個spec 夠用

已經夠理由換Ryzen

ok, 其實都預左下部換r7 我係驚coffee lake 出左之後4c8t i7更加唔值錢所以先諗緊係咪而家換

btw 想再問多少少, 如果r7 行itx 要2x16gb ram 有無問題? 之前見有巴打話d chip 唔知點樣好似唔support 定點

4c8t 唔夠力 streaming + gaming 架
新手鳩砌

22000 真係好吊鬼
1080TI SLI 就要CUT頭CUT尾

呢個就係單卡但用盡晒BUDGET
1. 1800X
2. ROG CROSSHAIR
呢兩個唔知值唔值得升, 太貴冇研究
有錯請屌
INTEL既話就等啦

巴打又砌?
又話你條女唔比嘅

有人問list我鳩砌ja

我覺得上面條list買16GB ram
轉1700X好啲

人地22k bud呀
慳到用stock cooler都爆少少 仲X
新手鳩砌

22000 真係好吊鬼

1. 1800X
有錯請屌
INTEL既話就等啦

巴打又砌?
又話你條女唔比嘅

轉1700X好啲

人地22k bud呀

其實性價比1700係三粒中最好

點會推人買1700x,1800x

不嬲佢唔愁budg所以乜都推大

要佢砌平民機真係太難

要佢自己生活圈子的人先識欣賞

離地撚

我覺得我d用錢方法已經離撚晒罩

點知有人仲喪過我

好歹我都係自己搵自己駛

如果佢係你個仔會點?

咁就係我個人問題,我負全責

教佢自己搵幾多先駛幾多

唔係老豆捐鳩晒d錢出去,兩腳一伸時一蚊都唔留俾你

但其實我都想有父幹

2080 TI 兩張唔該

我唔想有父幹
我都老豆係老黃就夠
主要拎黎streaming 同玩少少電腦game (唔係3a 大作), 呢個spec 夠用

已經夠理由換Ryzen

ok, 其實都預左下部換r7 我係驚coffee lake 出左之後4c8t i7更加唔值錢所以先諗緊係咪而家換

btw 想再問多少少, 如果r7 行itx 要2x16gb ram 有無問題? 之前見有巴打話d chip 唔知點樣好似唔support 定點

stream 手機game 姐其實, 仲要用capture box (經wifi 用mirroring 就唔得了), 問題唔大
新手鳩砌

22000 真係好吊鬼

1. 1800X
有錯請屌
INTEL既話就等啦

巴打又砌?
又話你條女唔比嘅

轉1700X好啲

人地22k bud呀

其實性價比1700係三粒中最好

點會推人買1700x,1800x

屌 唔記得X無cooler

Mon用22mp68vq
而家電腦節都係做緊899

我買貴左$100

我今晚買

已經夠理由換Ryzen

stream 手機game 姐其實, 仲要用capture box (經wifi 用mirroring 就唔得了), 問題唔大

咁你用capture box 駁 好廢既機都stream 到 , 以為你用埋電腦打機

已經夠理由換Ryzen

咁你用capture box 駁 好廢既機都stream 到 , 以為你用埋電腦打機

係, 用過i5U 都可以

個use case 其實夠用有突, 主要係諗過多幾年換件 (1155 itx )同二手價嘅問題
btw thx
想問巴打,如果我舊機換底板換cpu

洗唔洗重裝windows?

做定BACKUP先重裝
你可以搏佢唔炒WINDOWS
但多數都炒

換底板一定要 淨換cpu唔洗
冇乜file野嘅我表示

買多隻ssd裝game好過

比成千銀買hdd?不了

想買黎玩下

想買黎玩下

38UC99
想問巴打,如果我舊機換底板換cpu

洗唔洗重裝windows?

做定BACKUP先重裝
你可以搏佢唔炒WINDOWS
但多數都炒

換底板一定要 淨換cpu唔洗

咩windows?
Win 10的話未必會
就算炒driver都可以keep資料 (用windows入面個repair)
但所有安裝左既app會del哂 (doc檔keep到但office會del左)

想買黎玩下

38UC99

唔係喎 ***黎 CHG90?

想買黎玩下

38UC99

32:9 royal級

想買黎玩下

38UC99

32:9黎?

想買黎玩下

38UC99

Yesyes
有冇巴打知黃金仲有無1155 socket既底板賣

打電話去se問,佢網上有通常都有

唔該哂巴打 塊b75打左柴🤦🏾‍♂️

手快用錯手機icon自

Gigabyte個款唔支援e3 1230v2
T字頭砌機有冇伏?有冇啲咩要注意?

想買黎玩下

38UC99

Yesyes

royal級

去法奧啦

想買黎玩下

38UC99

Yesyes

royal級

好似可以頂我pg348q+2417h

定係等pg35vq 好呢

想買黎玩下

38UC99

Yesyes

royal級

好似可以頂我pg348q+2417h

定係等pg35vq 好呢

呢隻唔係1080p黎咩

去法奧啦

Sorry啊,即係。。。?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞