硬件撚 討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(42)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
遲啲砌女諗住用ryzen 1600
想問下想平嘅話用邊塊老母板同咩RAM好?
唔超RAM係咪用3200同2400mhz ram就夠?

如果用3200 ram係咪起碼要用350板?
320板係咪配2400 ram就算?

其實EXPERIENCE有咩用?
我淨係裝左nvidia control panel黎overclock個mon

GeForce experience 唔係driver 黎
Driver係一樣你係desktop睇唔到既野黎
除非你要用一d等定程式對hardware做修改(例如afterburner 超頻/asus aura sync控制rgb)
否則呢d程式裝黎哂氣

個GeForce experience會逼鳩你裝一陣就無左控制面板

又唔見windows update會逼鳩你裝GeForce experience
而家裝windows唔洗逐隻碟裝driver傢
隻碟d driver都唔會係最update既version 啦
插條lan線開windows update自動同你搞掂
控制面板個d 用windows build in個d都基本上做到多mon個d function

咁算啦 反正登出先會咁
我出門口熄機/唔登出算

推下先

你DEL左個GeForce experience 咪得

Del左有無影響

其實你CRUSH DRIVER裝返上一版用到既咪得
裝嗰陣唔揀快速安裝咪有得勾走GeForce experience
freesync>Gsync

N card>A card

G sync好野黎
有無巴打知道vega 56香港幾時有?
我見大鋪同兩間網店都已經有vega 64 不過價錢唔係好底屌

你要有愛先得喎,VEGA 56 同 64 已經唔係本身公佈個價,外國加左 100 USD 仲未計缺貨同礦佬搶卡炒起既價

除咗愛真係唔仲知為乜要買佢

又貴咗,又唔係特別勁,又食電

係愛呀哈利

兩位巴打其實我係買咗隻有freesync嘅moon所以想用盡佢岀部a卡嘅機

我就覺得唔值為左個 freesync 而去專登入張 VEGA 啦,個 case 唔同 g sync, g sync moon 貴咁多都叫洗濕左個頭

都係果句,你對 AMD 有愛就去馬

今次各大 reviewer 都插爆 AMD 利用左佢地去免費做宣傳

咁嘅話 岀ryzen夠哂愛啦不過唔該巴打你先
搭單問如果照岀悠二巴條$10k打機list ram有無alternative? 我見大鋪無嗰條galax ram
再次唔該

同悠二買咪得

我見法奧好似一定要送貨同過數所以先咁問

之前有人係上去自取

唔該你先巴打 我再問問悠二巴

打死唔再用垃圾N卡

點解

老黃做得太多仆街野

例如?Intel仲仆街喎

DRIVER整燒卡
開cheat令到FPS高左
用大量自閉gamework

打死唔再用垃圾N卡

點解

老黃做得太多仆街野

DRIVER整燒卡

AMD 何嘗唔係一樣,五十步笑一百步

打死唔再用垃圾N卡

點解

老黃做得太多仆街野

DRIVER整燒卡

實例?
你依家用緊既DX12都係AMD vulkan發展出黎

打死唔再用垃圾N卡

點解

老黃做得太多仆街野

DRIVER整燒卡
大量自閉gamework

幾時嘅事
開咩cheat
HBAO+ PCSS TXAA?

打死唔再用垃圾N卡

點解

老黃做得太多仆街野

DRIVER整燒卡

唔分享HBCC比NV 可恥

打死唔再用垃圾N卡

點解

老黃做得太多仆街野

DRIVER整燒卡

幾時嘅事
開咩cheat

NVIDIA 196.75
老黃卡對比A卡係同一個場景係REND少左野出黎@hkepc有POST講
佢堆仆街gamework 唔洗多講喇
https://developer.nvidia.com/what-is-gameworks

打死唔再用垃圾N卡

點解

老黃做得太多仆街野

DRIVER整燒卡

幾時嘅事
開咩cheat

老黃卡對比A卡係同一個場景係REND少左野出黎@hkepc有POST講
https://developer.nvidia.com/what-is-gameworks

仲有GeForce 364.72

點解

老黃做得太多仆街野

DRIVER整燒卡

幾時嘅事
開咩cheat

Gamework依味反而我覺得係獨家野幾正常
但你話整到燒卡 即係點?
同埋REND少左野出黎即係點?

老黃做得太多仆街野

DRIVER整燒卡

幾時嘅事
開咩cheat

同一個場景,老黃相比a卡少左野
裂縫同紋理個d
物件上都少左

DRIVER整燒卡

幾時嘅事
開咩cheat

裂縫同紋理個d
物件上都少左

即係偷工減料?
開高啲setting咪得 定你指同setting下

DRIVER整燒卡

幾時嘅事
開咩cheat

裂縫同紋理個d
物件上都少左

即係偷工減料?

同setting下

幾時嘅事
開咩cheat

裂縫同紋理個d
物件上都少左

即係偷工減料?

同setting下

偷工減料咁仆街?
不過我都係會繼續買N卡+fastsync
一黎性能好啲 二黎多獨家gamework
唯有買Ryzen支持下A家

DRIVER整燒卡

幾時嘅事
開咩cheat

裂縫同紋理個d
物件上都少左

即係偷工減料?

同setting下

source?
悠二嘅4千同4千5打機list除咗AMD RYZEN R5 1600 同Intel® Core™ Kabylake i5-7500

塊底板有咩分別
Gigabyte GA-H110M-S2H
ASUS PRIME A320M-K

DRIVER整燒卡

幾時嘅事
開咩cheat

裂縫同紋理個d
物件上都少左

即係偷工減料?

同setting下

source?

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=62&tid=2267042&extra=&page=1
比EPC D方仗收左皮
巴打們求救
開機無畫面

唔知壞老母版定壞顯卡

全部風扇識轉 無畫面 蚊走曬d ram 開機都無嗶嗶嗶
巴打們求救
開機無畫面

唔知壞老母版定壞顯卡

$7000 自己執左條list求評
已有ssd
ADATA XPG V2 Series AX3U2400W8G11-DGV DDR3 2400MHz 16GB Kit (2x8GB) 金色散熱片 HK$ 980
AMD Ryzen 5 1600 YD1600BBAEBOX 6 Cores/ 12 Threads, 3.2GHz,19M Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 1675
ASRock 華擎 AB350M Pro4 B350, DDR4, AM4 Socket, M.2, USB3.1 Type C,M.ATX M/B HK$ 605
ANTEC NE550C-BR NeoEco2 550W 80Plus Bronze 火牛 HK$ 499
Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD HK$ 530
Zotac 索泰 GeForce GTX1060 AMP! EDITION 6GB GDDR5 雙風扇顯示卡 (ZT-P10600B-10M) HK$ 2190
ANTEC GX330 電競機箱Window (AN-CA-GX330-WIN)透明側窗(全黑)USB3.0 Tower case
巴打們求救
開機無畫面

唔知壞老母版定壞顯卡

你今次大獲啦
悠二嘅4千同4千5打機list除咗AMD RYZEN R5 1600 同Intel® Core™ Kabylake i5-7500

塊底板有咩分別
Gigabyte GA-H110M-S2H
ASUS PRIME A320M-K

也是低階板
巴打們求救
開機無畫面

唔知壞老母版定壞顯卡

你今次大獲啦

嚇我唔到既 今朝就壞左 打風先黎壞

幫幫手 救下我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞