硬件撚 討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(42)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
是擅長over budget的朋友呢

我都唔知講咩好

over budget都算 條list廢撚到

舅父巴條超支list都1080ti sli
佢超支先得一張

我都唔知講咩好

佢超支先得一張

算好好架啦 佢唔係出1080 仲想佢點

我都唔知講咩好

佢超支先得一張

不嬲佢唔愁budg所以乜都推大

要佢砌平民機真係太難

要佢自己生活圈子的人先識欣賞
有list求評
屋企部機壞咗,想砌返部 本身唔熟電腦加上幾年無睇,求各位巴絲嘅協助

1. Budget
8,000 – 9,000 (包mon, window, 防毒)

2. 電腦主要用途
打機 (LOL, Sims4&所有資料片), 擺相, 長開, 希望用到四五年

3. 個人需求
以上遊戲希望開到高畫質, 流暢, upgrade咗部機都想玩下其他games例如 Resident Evil 7, GTA V, Watch Dogs 2都係開高畫質,唔知張卡得唔得呢?

4. 將會使用mon的類型
打算平平地買個1080p, 60Hz嘅mon
見到網上有隻LG 22MP48HQ HK$899唔知好唔好?

5. 上網搵左條List再加左少少野, 求評
Windows
- Microsoft Windows 10 Home 64Bit (中文繁體版) (OEM) $999
CPU
- AMD RYZEN R5 1600 3.2GHz 16M L3 6 Core 12 Thread 65W AM4 $1689
主機板
- ASRock AB350 Pro4 AM4 ATX $715
顯示卡
- GALAX GeForce® GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 $1110 SALES (諗住之後唔夠再upgrade, 定直上1060 6GB好?)
RAM
- G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GI $510(諗住之後唔夠再加)
火牛
- Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU $445
HDD
- Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $550
SSD
- Samsung PM961 256GB NVMe M.2 SSD $895
機箱
- Sharkoon VG5-W(Blue)藍光 $320
Total $7233
剩底嘅買mon加防毒

6. 無信仰, 唔想等新intel, 打算出AMD用幾年先

7. 另外,自己唔識砌機 ,想問下去邊砌穩陣, 上網砌定係落黃金砌好

最後, 再一次唔該各位巴絲

我都唔知講咩好

佢超支先得一張

要佢砌平民機真係太難

離地撚

我都唔知講咩好

佢超支先得一張

要佢砌平民機真係太難

離地撚

hdd 好貴
有list求評
屋企部機壞咗,想砌返部 本身唔熟電腦加上幾年無睇,求各位巴絲嘅協助

1. Budget
8,000 – 9,000 (包mon, window, 防毒)

2. 電腦主要用途
打機 (LOL, Sims4&所有資料片), 擺相, 長開, 希望用到四五年

3. 個人需求
以上遊戲希望開到高畫質, 流暢, upgrade咗部機都想玩下其他games例如 Resident Evil 7, GTA V, Watch Dogs 2都係開高畫質,唔知張卡得唔得呢?

見到網上有隻LG 22MP48HQ HK$899唔知好唔好?

Windows
- Microsoft Windows 10 Home 64Bit (中文繁體版) (OEM) $999
CPU
- AMD RYZEN R5 1600 3.2GHz 16M L3 6 Core 12 Thread 65W AM4 $1689
主機板
- ASRock AB350 Pro4 AM4 ATX $715
顯示卡
- GALAX GeForce® GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 $1110 SALES (諗住之後唔夠再upgrade, 定直上1060 6GB好?)
RAM
- G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GI $510(諗住之後唔夠再加)
火牛
- Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU $445
HDD
- Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $550
SSD
- Samsung PM961 256GB NVMe M.2 SSD $895
機箱
Total $7233
剩底嘅買mon加防毒

7. 另外,自己唔識砌機 ,想問下去邊砌穩陣, 上網砌定係落黃金砌好

紅字想Watch Dogs 2高效仲要得8GB ram

我都唔知講咩好

佢超支先得一張

要佢砌平民機真係太難

離地撚

我覺得我d用錢方法已經離撚晒罩

點知有人仲喪過我

好歹我都係自己搵自己駛
Budget 15000-16000 主要用嚟打機 玩gta5 project car
畫質要求high-ultra都ok
新手鳩砌

22000 真係好吊鬼
1080TI SLI 就要CUT頭CUT尾

呢個就係單卡但用盡晒BUDGET
1. 1800X
2. ROG CROSSHAIR
呢兩個唔知值唔值得升, 太貴冇研究
有錯請屌
INTEL既話就等啦

巴打又砌?
又話你條女唔比嘅

有人問list我鳩砌ja

我都唔知講咩好

佢超支先得一張

要佢砌平民機真係太難

離地撚

點知有人仲喪過我

好歹我都係自己搵自己駛

如果佢係你個仔會點?
新手鳩砌

22000 真係好吊鬼
1080TI SLI 就要CUT頭CUT尾

呢個就係單卡但用盡晒BUDGET
1. 1800X
2. ROG CROSSHAIR
呢兩個唔知值唔值得升, 太貴冇研究
有錯請屌
INTEL既話就等啦

巴打又砌?
又話你條女唔比嘅

有人問list我鳩砌ja

我覺得上面條list買16GB ram
轉1700X好啲

我都唔知講咩好

佢超支先得一張

要佢砌平民機真係太難

離地撚

點知有人仲喪過我

好歹我都係自己搵自己駛

好有錢
有list求評

1. Budget

2. 電腦主要用途

3. 個人需求

Windows
CPU
主機板
顯示卡
RAM
火牛
HDD
SSD
機箱
Total $7233
剩底嘅買mon加防毒

Mon用22mp68vq
而家電腦節都係做緊899
係咪中學生就黎暑假完辭左份PT用啲錢砌機所以咁多人黎求list?不過求list唔係問題 至少都做下功課再問
打幾句當自己大爺要人比list
有list求評

1. Budget

2. 電腦主要用途

3. 個人需求

Windows
CPU
主機板
顯示卡
RAM
火牛
HDD
SSD
機箱
Total $7233
剩底嘅買mon加防毒

Mon用22mp68vq
而家電腦節都係做緊899

我買貴左$100
而家用緊3700, 其實係咪應該盡快換左佢?
話就話可以再戰幾年但驚換料煩同過多幾年都賣唔出
主要拎黎streaming 同玩少少電腦game (唔係3a 大作), 呢個spec 夠用

我都唔知講咩好

佢超支先得一張

要佢砌平民機真係太難

離地撚

點知有人仲喪過我

好歹我都係自己搵自己駛

如果佢係你個仔會點?

咁就係我個人問題,我負全責

教佢自己搵幾多先駛幾多

唔係老豆捐鳩晒d錢出去,兩腳一伸時一蚊都唔留俾你
係咪中學生就黎暑假完辭左份PT用啲錢砌機所以咁多人黎求list?不過求list唔係問題 至少都做下功課再問

下個po真係改改個頭po
依家打下 個人需要 段野都好長
主要拎黎streaming 同玩少少電腦game (唔係3a 大作), 呢個spec 夠用

已經夠理由換Ryzen

下個po真係改改個頭po
依家打下 個人需要 段野都好長

長唔係問題 但有啲人講完自己筆直同玩咩Game就走左去要人比曬成條list比佢

佢超支先得一張

要佢砌平民機真係太難

離地撚

點知有人仲喪過我

好歹我都係自己搵自己駛

如果佢係你個仔會點?

教佢自己搵幾多先駛幾多

已經夠理由換Ryzen

ok, 其實都預左下部換r7 我係驚coffee lake 出左之後4c8t i7更加唔值錢所以先諗緊係咪而家換

btw 想再問多少少, 如果r7 行itx 要2x16gb ram 有無問題? 之前見有巴打話d chip 唔知點樣好似唔support 定點
你地成日買平HDD,死咗你就知死,救data唔一定救到仲要好貴,玻璃箱又係搵自己來搞,一個post都唔知爆幾多塊玻璃

佢超支先得一張

要佢砌平民機真係太難

離地撚

點知有人仲喪過我

好歹我都係自己搵自己駛

如果佢係你個仔會點?

教佢自己搵幾多先駛幾多

但其實我都想有父幹

2080 TI 兩張唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞