硬件撚 討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(42)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我上網睇咗啲野 最近想出部電腦

主要玩隻絕地求生

我上悠二 睇 佢每500百蚊 一個位 好難決定

同埋細機同大機分別係個cup?

我睇佢有個5000 list 依個玩唔玩到隻絕地求生

電腦我唔係好熟 只係想買部電腦玩到 睇到敵人起邊 又唔會lag

CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard ASUS PRIME A320M-K
RAM G.SKILL DDR4 Aegis Gaming Series F4-3000C16S-8GISB DDR4 3000MHz 8GB (1x8GB) Ram
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1050Ti D5 4GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Case Sharkoon 勁風者 VG5-W ATX — Red LED

部機筆值都係5千左右 因為之後仲要買埋mon

玩到同順暢係兩回事

因為我屋企已經玩唔到

最近都係去網吧玩 網吧啲機 都好廢
已經set 最低 一開始落都lag

想要決心想買部機 如果要開到中效 係咪要好貴
求巴打指點一下 因為依方面唔係好熟

6000 可以開中高, 有錢可以加多條RAM

唔要hdd升1066好似開心D

佢好似可以留SSD同HDD 咁就有錢升

果個係第2個人黎

主要玩隻絕地求生

電腦我唔係好熟 只係想買部電腦玩到 睇到敵人起邊 又唔會lag

Motherboard ASUS PRIME A320M-K
RAM G.SKILL DDR4 Aegis Gaming Series F4-3000C16S-8GISB DDR4 3000MHz 8GB (1x8GB) Ram
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1050Ti D5 4GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Case Sharkoon 勁風者 VG5-W ATX — Red LED

玩到同順暢係兩回事

因為我屋企已經玩唔到

果個係第2個人黎

睇錯

主要玩隻絕地求生

玩到同順暢係兩回事

因為我屋企已經玩唔到

果個係第2個人黎

睇錯

Sorry亂入咗
新手一問,選機箱是咪冇大分別?

$$$

唔係,好嘅機箱散熱/隔塵/靜音會好D

唔係,好嘅機箱散熱/隔塵/靜音會好D

(樣嘅嘢就見仁見智)
有list係咪可以直接去電腦鋪問價?

可以

易俾人呃

咁可以去邊
唔係好識呢啲野

可以

易俾人呃

咁可以去邊
唔係好識呢啲野

法奧 仲有機會見悠二本人

可以

易俾人呃

咁可以去邊
唔係好識呢啲野

faroll.com
應該聽日或下星期頭

悠二巴 你公司個網係咪死左?

另外想問 電腦主機位置問題
而家有兩個選擇
1. 電腦檯底 貼住地下
會唔會因為朝濕問題,地下濕曬而影響到部主機?
2. 半身櫃上面
有機會受陽光照射 雖然有窗簾 但可能都透到d光
自己有部舊主機 一開機就有陣個d機械運作發出黎嘅熱哄哄既味 放係隔離應該好難受 但應該新機無咁既事?

唔知大家有無建議?

我自己就不嬲擺地下,隔塵除塵做得好就問題唔大

師兄好似都係悠二到砌左部機?
係咪自己超左ram
我都想超ram
d師兄講到唔超好蝕咁
網站更新緊
舊機:i3 4150, 8gb ram, 得hdd
新機:ryzen5 1600,16gb ram, 有ssd
兩部機用同一張顯示卡
但新機用autocad好撚lag過舊機, lag到連畫條直線都lag
到底點解會咁,係咪新機出左事?定係amd cpu畫cad要特別setting?
網站更新緊

更新咩
想問下
依加用緊212x
最近個風扇轉嘅時間有少少怪聲
想買個新風冷 要靜過212x 有咩推介
budget$600
想問下
依加用緊212x
budget$600

d15s
網站更新緊

點解你個網站load得咁慢,如果砌成部機load空氣起碼load左5分鐘
網站更新緊

點解你個網站load得咁慢,如果砌成部機load空氣起碼load左5分鐘

你死喇
悠二份人

想請教這個list如何?

想請教這個list如何?

冇問題
如果唔夠用就加隻wd blue 1tb
想問下剪接2K片係咪 睇Cpu多過顯示卡?

1600X + 1070 + 16GB RAM 夠唔夠?

Ram係咪超過2400 已經要超頻
想問下
依加用緊212x
budget$600

d15s

唔介意加百幾可以轉Cryorig R1 Universal,好好多

其實我覺得有少少嘈
唔知貓頭鷹係咪靜啲 未用過比較唔到
網站更新緊

你死喇
悠二份人

網站更新緊

你死喇
悠二份人

悠二份人好grshhtdc);,,&64ugfvxxd4:hvzxjffdfj
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞