硬件撚 討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(42)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike

一樣新嗰個?

唔係
個問題係geforce舊野嘗試連上網唔知做乜
就crash左

我係登出左再登入先出事 平時又無野架喎

Del左nvidia d野啦
長run食ram哂資源

其實EXPERIENCE有咩用?
我淨係裝左nvidia control panel黎overclock個mon

GeForce experience 唔係driver 黎
Driver係一樣你係desktop睇唔到既野黎
除非你要用一d等定程式對hardware做修改(例如afterburner 超頻/asus aura sync控制rgb)
否則呢d程式裝黎哂氣

個GeForce experience會逼鳩你裝一陣就無左控制面板

又唔見windows update會逼鳩你裝GeForce experience
而家裝windows唔洗逐隻碟裝driver傢
隻碟d driver都唔會係最update既version 啦
插條lan線開windows update自動同你搞掂
控制面板個d 用windows build in個d都基本上做到多mon個d function

唔係
個問題係geforce舊野嘗試連上網唔知做乜
就crash左

長run食ram哂資源

我淨係裝左nvidia control panel黎overclock個mon

除非你要用一d等定程式對hardware做修改(例如afterburner 超頻/asus aura sync控制rgb)
否則呢d程式裝黎哂氣

個GeForce experience會逼鳩你裝一陣就無左控制面板

又唔見windows update會逼鳩你裝GeForce experience
隻碟d driver都唔會係最update既version 啦
控制面板個d 用windows build in個d都基本上做到多mon個d function

咁算啦 反正登出先會咁
我出門口熄機/唔登出算
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/23/194556_69ffbc414b08e1eea32b17173120a200.jpg
筆直 5500左右
主要打機 睇片 文書
LOL WOWS Cities skylines
fps 希望 中畫質有50fps up
未有mon

list與筆直不相符

因為個list 計多左windows

可以

Ram轉2400mhz

睇唔到 轉G.Skill Value Select Series 8GB 2400mhz

想再問下呢個配置打上面幾隻game最盡可以推到幾高

4k budget 唔包windows, 打下LOL同pubg
呢set OK嗎?

睇左極客灣 SSD影響pubg都大

可能會舊機拆隻SSD出黎
但如果呢set開到高畫質就滿意了
有無巴打知道vega 56香港幾時有?
我見大鋪同兩間網店都已經有vega 64 不過價錢唔係好底屌

你要有愛先得喎,VEGA 56 同 64 已經唔係本身公佈個價,外國加左 100 USD 仲未計缺貨同礦佬搶卡炒起既價

除咗愛真係唔仲知為乜要買佢

又貴咗,又唔係特別勁,又食電

係愛呀哈利

兩位巴打其實我係買咗隻有freesync嘅moon所以想用盡佢岀部a卡嘅機

我就覺得唔值為左個 freesync 而去專登入張 VEGA 啦,個 case 唔同 g sync, g sync moon 貴咁多都叫洗濕左個頭

都係果句,你對 AMD 有愛就去馬

今次各大 reviewer 都插爆 AMD 利用左佢地去免費做宣傳

咁嘅話 岀ryzen夠哂愛啦不過唔該巴打你先
搭單問如果照岀悠二巴條$10k打機list ram有無alternative? 我見大鋪無嗰條galax ram
再次唔該

同悠二買咪得

我見法奧好似一定要送貨同過數所以先咁問

之前有人係上去自取

4k budget 唔包windows, 打下LOL同pubg
呢set OK嗎?

lol全開冇問題呀

呢set OK嗎?

lol全開冇問題呀

PUBG就收皮啦

呢set OK嗎?

lol全開冇問題呀

PUBG就收皮啦

張卡唔夠
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/23/194556_69ffbc414b08e1eea32b17173120a200.jpg
筆直 5500左右
主要打機 睇片 文書
LOL WOWS Cities skylines
fps 希望 中畫質有50fps up
未有mon

list與筆直不相符

因為個list 計多左windows

可以

Ram轉2400mhz

睇唔到 轉G.Skill Value Select Series 8GB 2400mhz

想再問下呢個配置打上面幾隻game最盡可以推到幾高

我都係上youtube睇人測試
sli 用唔到free sync

請問巴打們有乜好提議?
freesync>Gsync

N card>A card
遲啲砌女諗住用ryzen 1600
想問下想平嘅話用邊塊老母板同咩RAM好?
唔超RAM係咪用320同2400mhz ram就夠?

長run食ram哂資源

否則呢d程式裝黎哂氣

咁算啦 反正登出先會咁
我出門口熄機/唔登出算

推下先
唔超RAM係咪用3200同2400mhz ram就夠?

長run食ram哂資源

否則呢d程式裝黎哂氣

咁算啦 反正登出先會咁
我出門口熄機/唔登出算

推下先

你DEL左個GeForce experience 咪得

打死唔再用垃圾N卡
唔超RAM係咪用3200同2400mhz ram就夠?

超ram㩒個制就得架喇喎

否則呢d程式裝黎哂氣

咁算啦 反正登出先會咁
我出門口熄機/唔登出算

推下先

你DEL左個GeForce experience 咪得

Del左有無影響

打死唔再用垃圾N卡

點解
執一執左琴日條list
求評
筆直:11k-12k
打單機大作(nier、codww2),開下直播
List:
AMD Ryzen 5 1600 YD1600BBAEBOX 6 Cores/ 12 Threads, 3.2GHz,19M Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 1675

ASUS 華碩 ROG STRIX B350-F GAMING B350, DDR4, AM4 Socket, Intel GbE Lan,USB3.1 Type A, ATX M/B HK$ 1090

ANTEC NE550C-BR NeoEco2 550W 80Plus Bronze 火牛 HK$ 499

Zotac 索泰 GeForce GTX1080 AMP! EDITION 8GB GDDR5X 雙風扇顯示卡 (ZT-P10800C-10P) HK$ 4590

<SSD>Samsung SM961 256GB M.2 2280 MLC MZVPV256HEGL PCIe 3.0 x4, NVMe SSD 固態硬碟 HK$ 1070

WD Blue WD30EZRZ 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD HK$ 593

Antec Kuhler H20 H1200Pro Liquid CPU Cooler 水冷散熱器 HK$ 500

Phanteks EclipseP400 Middle Tower Case 玻璃側板Tempered Glass Black/Red 黑紅色(PH-EC416PTG_BR) HK$ 720

GALAX HOF Series 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C14 $1,190

總數: HK$ 11927

有幾個小問題
第一個就係上面個Phanteks EclipseP400箱其實同琴日巴打講個隻Phanket P400s係唔係同款(我見海鮮坊得哩一款)

第二個就係 海鮮坊無個條ram 有無其他ram可以代替,係咪得t記同法奧有得買

仲有最後一個就係風扇應該點放對個散熱好啲 後面放一個 上面水冷排 前面再加定其實 後面一個前面放水冷排就已經足夠

或者係條list有無其他地方需要改善

勞煩各位巴打

打死唔再用垃圾N卡

點解

老黃做得太多仆街野

打死唔再用垃圾N卡

點解

老黃做得太多仆街野

例如?Intel仲仆街喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞