硬件撚 討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(42)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
用緊i5-4440想換1700換唔換得過
定係收粒二手i7等 zen2 or 牙膏8代好

唔趕當然最好等zen+ 同牙膏ice lake
用緊i5-4440想換1700換唔換得過
定係收粒二手i7等 zen2 or 牙膏8代好

唔趕當然最好等zen+ 同牙膏ice lake

不過AM4最少可以用到2020
各位巴打 想問下邊隻散熱膏好 6700k+212 不超頻

6700k但唔超頻
就咁散熱膏就Gelid GC Extreme 一百鬆啲有交易
但多數都會叫你開蓋換液金
因為都可以差成廿度

6700k但唔超頻
就咁散熱膏就Gelid GC Extreme 一百鬆啲有交易
因為都可以差成廿度

Extreme唔洗百幾
八十都有支
另外人地講明唔超你叫人落液金
液金隔幾個月會乾要重落
手工差隨時total loss
求助!

小弟搵左悠二砌機
琴晚試memtest
有ram出事!
我係用2個KIT既GALAX HOF Series 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C14
姐係一共32GB

於是我逐條RAM 單條咁插入Motherboard去試
每次都只係試1條RAM

有2條屬於同一KIT 既
GALAX HOF Series 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C14
第1條 同 第2條
都各自出現咁上下既error screen

另外1 KIT完全無事!單條行 / 兩條Dual Channel行,都無事!過哂成個Pass

係咪呢KIT可以換貨了?

6700k但唔超頻
因為都可以差成廿度

Extreme唔洗百幾
八十都有支
另外人地講明唔超你叫人落液金
液金隔幾個月會乾要重落
手工差隨時total loss

又黎? 液金會乾?仲要幾個月? 唔好亂俾料人啦
而家係咪乜都唔洗搞可以就咁用3000mhz ram?
再問下HKBN 條LAN線直接插入電腦

而排間唔中就會冇左connect 條線個插頭唔著光

要重新插下搞下,幾分鐘又得返

係條LAN線虧左? 咁係咪要打比HKBN叫師父黎換線

THX
其實牙膏公佈完之後 ryzen係唔係除左價錢之外 其他野都比牙膏屌打緊
香港幾時先有 x62 行貨啊
想升級轉用ryzen u
應該用1600 or 1700
ram係咪最好至少配3000mhz以上?
另外mb & 機箱有無咩推薦 ?
其實牙膏公佈完之後 ryzen係唔係除左價錢之外 其他野都比牙膏屌打緊

都未有review鬼知咩

arctic mx-4
十號風
見今日十號風,第一次清Define C隔塵網。用咗個半月到,底隔塵網幾乎冇塵,前面隔塵網都係少少,用掃清一清搞掂。睇嚟可以三四個月先清一次
見今日十號風,第一次清Define C隔塵網。用咗個半月到,底隔塵網幾乎冇塵,前面隔塵網都係少少,用掃清一清搞掂。睇嚟可以三四個月先清一次

半年清一次都得

可能新機做咗正壓都有幫助

半年清一次都得

半年清一次都得

一年清一次都得
想升級轉用ryzen u
應該用1600 or 1700
ram係咪最好至少配3000mhz以上?
另外mb & 機箱有無咩推薦 ?

GA AB350(會唔會又比人屌我推GA )

半年清一次都得

一年清一次都得

咁堅?

我覺得到時Gaming仲要係1600打8700k

半年清一次都得

一年清一次都得

咁堅?

依個我吹架咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞