硬件撚 討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(42)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
想問下i7 7700k 用機箱3把風扇+顯卡3風扇夠唔夠散熱?

都話左你架啦 六師弟
想問下i7 7700k 用機箱3把風扇+顯卡3風扇夠唔夠散熱?

都話左你架啦 六師弟

Sor 新手
痴線

個啲咩插槽黎

mining用
痴線

個啲咩插槽黎

mining用

都話左你架啦 六師弟

Sor 新手

你張卡太特別 係散唔到熱架
痴線

個啲咩插槽黎

mining用

你睇下, 每個插槽就代表住一張卡
痴線

個啲咩插槽黎

mining用

呢塊板唔知落唔落到個隻分線卡呢
痴線

個啲咩插槽黎

mining用

認真求教
點插.
痴線

個啲咩插槽黎

mining用

認真求教
點插.

要加pci-e 1x轉16x
痴線

個啲咩插槽黎

mining用

認真求教
點插.

即係用呢個轉插就好似普通DISPLAY CARD咁插?
屌你老母又蝗語?唔該下個post出撚埋呢個gif

出完佢地都唔知發生咩事架啦
有冇人話我知可以點做
幫fd買咗giga ab350m (asrock琴日打風 未送到貨 )gskill aegis set 2933
入唔到bios

熄電 拆battery 用金屬connect clear cmos
都唔得

個啲咩插槽黎

mining用

認真求教
點插.

即係用呢個轉插就好似普通DISPLAY CARD咁插?

係 網上搵既圖
有冇人話我知可以點做
幫fd買咗giga ab350m (asrock琴日打風 未送到貨 )gskill aegis set 2933
入唔到bios

熄電 拆battery 用金屬connect clear cmos
都唔得

屌佢老母
Search ab350m can't post 出幾十個discussion po
裝條RGB strip, 就玩撚壞左GIGABYTE個RGB software
裝條RGB strip, 就玩撚壞左GIGABYTE個RGB software

我都係。
一裝nzxt strip 就crash左唔知邊個software

我都係。
一裝nzxt strip 就crash左唔知邊個software

巴打你插hue落giga度同步?

我都係。

我唔係giga版

我都係。

我唔係giga版

咁係咩板,sync到架咩?

我都係。

我唔係giga版

咁係咩板,sync到架咩?

未試過sync
我連aura sync都del埋
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

又係呢塊出事
買AB350咪幾好 買M就出事
名位巴打, 新手想upgrade E加個電腦, 希望大家比d意見

主要想用1000左右 由8g ram 升級到16g ram, 仲有買隻SSD

我加下個電腦係咁:

CPU
Intel Core i5-2400

MB
MSI ZH77A-G41
Sapphire 藍寶石 HD7770 Vapor-X PCI-E 1GB GDDR5 超頻版

Ram
Kingston DDR3 1333MHZ 4GB Ram KVR1333D3N9/4G x2

HD
Seagate ST500DM002 500GB Barracuda SATA3 6Gb/s 16MB HDD
同一隻128G既HDD

Power Supply
antec neo eco 520C

問題1:
如果買RAM, 我買Kingston DDR3 1333MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR1333D3N9/8G / KCP313ND8/8 得唔得呢?
係咪要用返 "KVR1333D3N9" 會好D?

問題2:
SSD我買 Kingston SSDNow UV400 Series 240GB 2.5" SATA 3 6Gb/s SSD 固態硬碟 (SUV400S37/240G) 7mm 又可唔可以支援到呢?

問題3:
如果半年之後我想砌個新機, 買上邊個隻SSD係咪可以用返?

問題4:
我買曬E兩樣野, 個Power Supply夠唔夠用?

希望大家幫幫手
有冇人話我知可以點做
入唔到bios

都唔得

著到機boot到hard disk?
Win 10如果正常關機會lock住唔比入bios
要reboot 先入到
名位巴打, 新手想upgrade E加個電腦, 希望大家比d意見

主要想用1000左右 由8g ram 升級到16g ram, 仲有買隻SSD

我加下個電腦係咁:

CPU
Intel Core i5-2400

MB
MSI ZH77A-G41

Display
Sapphire 藍寶石 HD7770 Vapor-X PCI-E 1GB GDDR5 超頻版

Ram
Kingston DDR3 1333MHZ 4GB Ram KVR1333D3N9/4G x2

HD
Seagate ST500DM002 500GB Barracuda SATA3 6Gb/s 16MB HDD
同一隻128G既HDD

Power Supply
antec neo eco 520C

問題1:
如果買RAM, 我買Kingston DDR3 1333MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR1333D3N9/8G / KCP313ND8/8 得唔得呢?
係咪要用返 "KVR1333D3N9" 會好D?

問題2:
SSD我買 Kingston SSDNow UV400 Series 240GB 2.5" SATA 3 6Gb/s SSD 固態硬碟 (SUV400S37/240G) 7mm 又可唔可以支援到呢?

問題3:
如果半年之後我想砌個新機, 買上邊個隻SSD係咪可以用返?

問題4:
我買曬E兩樣野, 個Power Supply夠唔夠用?

希望大家幫幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞