硬件撚 討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(42)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
啲砌機料幾時降翻價

Amazon 望實慢慢執
小弟新砌左部機,開機冇嗶聲
cpu風扇, display card 都有著。
拆左display card同ram都係一樣情況
有冇巴打知咩事

你板有speaker?
而家好少板會跟speaker

用緊asus b350-a
冇插到speaker,不過見到好似有
但係個moon冇野show

原來冇野插落speaker,巴打我可以點做
有冇巴打知咩事

你板有speaker?

插返哂所有野落去開機
禁下keyboard cap lock制睇下d燈有無反應
有:display related,check display card/線/mon/wrong hole
無:板u ram火牛事旦一樣,多數係ram,試下ram slot掃塵重插
其實display card牌子好似大部分都係台灣同支那
有無牌子係外國出
同埋老黃蘇媽都係台灣人 Display其實係咪比台灣人壟斷左
打風有野玩

終於可以換走個19吋moon
打風有野玩

Btw $860
N記650打算upgrade
預1000-1500
1050有咩推介比較抵
要起碼2gb ram

預多500-1000打爆上1066

1500已經預突左
但求可以打到PUG
最低質都ok
有冇巴打知咩事

你板有speaker?

插返哂所有野落去開機
有:display related,check display card/線/mon/wrong hole
無:板u ram火牛事旦一樣,多數係ram,試下ram slot掃塵重插

Keyboard冇燈著
重插左都唔得,唉要拎出去整
有冇巴打知咩事

你板有speaker?

插返哂所有野落去開機

Keyboard冇燈著

Usb試下唔好插野開機?
有冇巴打知咩事

你板有speaker?

插返哂所有野落去開機

Keyboard冇燈著

都一樣,試過將火牛插落其他機,都著到機
火牛就無問題
其條就試唔到
有list求評
屋企部機壞咗,想砌返部 本身唔熟電腦加上幾年無睇,求各位巴絲嘅協助

1. Budget
8,000 – 9,000 (包mon, window, 防毒)

2. 電腦主要用途
打機 (LOL, Sims4&所有資料片), 擺相, 長開, 希望用到四五年

3. 個人需求
以上遊戲希望開到高畫質, 流暢, upgrade咗部機都想玩下其他games例如 Resident Evil 7, GTA V, Watch Dogs 2都係開高畫質,唔知張卡得唔得呢?

4. 將會使用mon的類型
打算平平地買個1080p, 60Hz嘅mon
見到網上有隻LG 22MP48HQ HK$899唔知好唔好?

5. 上網搵左條List再加左少少野, 求評
Windows
- Microsoft Windows 10 Home 64Bit (中文繁體版) (OEM) $999
CPU
- AMD RYZEN R5 1600 3.2GHz 16M L3 6 Core 12 Thread 65W AM4 $1689
主機板
- ASRock AB350 Pro4 AM4 ATX $715
顯示卡
- GALAX GeForce® GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 $1110 SALES (諗住之後唔夠再upgrade, 定直上1060 6GB好?)
RAM
- G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GI $510(諗住之後唔夠再加)
火牛
- Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU $445
HDD
- Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $550
SSD
- Samsung PM961 256GB NVMe M.2 SSD $895
機箱
- Sharkoon VG5-W(Blue)藍光 $320
Total $7233
剩底嘅買mon加防毒

6. 無信仰, 唔想等新intel, 打算出AMD用幾年先

7. 另外,自己唔識砌機 ,想問下去邊砌穩陣, 上網砌定係落黃金砌好

最後, 再一次唔該各位巴絲

部機唔係拎黎做野用去psngamer 買100蚊win10,個mon應該賣緊1099,22吋1080p會睇壞眼,真係唔夠錢dsiplay 轉galaxy 1060

galax 1060慳返果D錢轉LG 29UM59好撚爽

想買黎玩下

38UC99

唔係喎 ***黎 CHG90?

Yesyes

royal級

好似可以頂我pg348q+2417h

定係等pg35vq 好呢

巴打放pg348q ?

想買黎玩下

38UC99

Yesyes

royal級

巴打放pg348q ?

你條撚樣

38UC99

Yesyes

royal級

巴打放pg348q ?

你條撚樣

how much
有list求評
屋企部機壞咗,想砌返部 本身唔熟電腦加上幾年無睇,求各位巴絲嘅協助

1. Budget
8,000 – 9,000 (包mon, window, 防毒)

2. 電腦主要用途
打機 (LOL, Sims4&所有資料片), 擺相, 長開, 希望用到四五年

3. 個人需求
以上遊戲希望開到高畫質, 流暢, upgrade咗部機都想玩下其他games例如 Resident Evil 7, GTA V, Watch Dogs 2都係開高畫質,唔知張卡得唔得呢?

4. 將會使用mon的類型
打算平平地買個1080p, 60Hz嘅mon
見到網上有隻LG 22MP48HQ HK$899唔知好唔好?

5. 上網搵左條List再加左少少野, 求評
Windows
- Microsoft Windows 10 Home 64Bit (中文繁體版) (OEM) $999
CPU
- AMD RYZEN R5 1600 3.2GHz 16M L3 6 Core 12 Thread 65W AM4 $1689
主機板
- ASRock AB350 Pro4 AM4 ATX $715
顯示卡
- GALAX GeForce® GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 $1110 SALES (諗住之後唔夠再upgrade, 定直上1060 6GB好?)
RAM
- G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GI $510(諗住之後唔夠再加)
火牛
- Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU $445
HDD
- Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $550
SSD
- Samsung PM961 256GB NVMe M.2 SSD $895
機箱
- Sharkoon VG5-W(Blue)藍光 $320
Total $7233
剩底嘅買mon加防毒

6. 無信仰, 唔想等新intel, 打算出AMD用幾年先

7. 另外,自己唔識砌機 ,想問下去邊砌穩陣, 上網砌定係落黃金砌好

最後, 再一次唔該各位巴絲

部機唔係拎黎做野用去psngamer 買100蚊win10,個mon應該賣緊1099,22吋1080p會睇壞眼,真係唔夠錢dsiplay 轉galaxy 1060

galax 1060慳返果D錢轉LG 29UM59好撚爽

我揀撚錯ram,應該係3200果條
用緊19" Moon
諗住換27" ch711

你板有speaker?

插返哂所有野落去開機

Keyboard冇燈著

都一樣,試過將火牛插落其他機,都著到機
火牛就無問題
其條就試唔到

屌冇啦啦又開到機
但係出左windows無法啟動畫面,撳左正常啟動又去返同一個畫面,不停loop,有咩方法解決
用緊19" Moon
諗住換27" ch711

收pg348q啦
打風有野玩

Btw $860

抵玩
膠板已在手
等手鑽到
打風有野玩

Btw $860

抵玩

22" 1920x1080上網真係考眼力
屌,你班仆街日日咁買嘢法唔係路囉

搞到我又想買嘢
電腦白痴有野想問
今日部新機到左
就買多兩個mon

但部機只係插得舊果個mon有訊號
新果兩個完全無 著到 但入唔到windows
一個已經試過轉返hdmi mode
但都係唔得

想問係咩問題

想買黎玩下

38UC99

Yesyes

royal級

巴打放pg348q ?

遲啲出左pg35vq pg27uq 先放
其實display card牌子好似大部分都係台灣同支那
有無牌子係外國出
同埋老黃蘇媽都係台灣人 Display其實係咪比台灣人壟斷左

無人理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞