率先體驗Android版八達通! (4)

668 回覆
13 Like 7 Dislike
有打電話權限就睇得到,不過今次唔關MCC 事
終於錢包有八達通選項
加完後就叫我更新最新錢包先用得
但又唔推更新俾我
結果依家錢包位置八達通灰咗 寫話已加卡, 又唔見有八達通卡圖案
呢段ODA唔關事
ODA本來就係信用卡嘢
除非八達通加入EMV contactless, 否則根本唔跟呢個方法做
即係其實冇 invoke 過 wallet 去 call 8仔 app 出黎?
我都係去數碼站搞
你咪聽佢亂吹
果頁全頁都係講EMV即係信用卡
八仔係交通卡, 係第二樣嘢, 呢頁先比較類近
https://developers.google.com/wallet/tickets/closed-loop/get-started/overview
頭先特登壓尾最後上車
我諗我熄mon擺埋去拍都有停咗2秒
見無反應就unlock,開住octopus app咁再拍
然後一放近就嘟到
熄MON唔使unlock都拍到卡
你哋有無人都係用5iii

我上個post 有提到

我用Xperia 1 iii 都要著mon (唔洗unlock)先拍到,熄mon 無反應

真,今日刻意force stop octopus app再試
5iii熄mon真係唔得,完全無反應
著mon無unlock,可以無問題
但感覺比用octopus app慢,因為我有半秒會諗 得定唔得
我個google wallet無Octopus呢個option,點睇?
已經做齊曬 唔知係咪關地區事
終於試到個八達通 成版彈出嚟真係好戇鳩
遮撚住成個畫面
唔知係咪google根據IP顯示唔同既option 如果係咁既話我要返嚟香港先加到入google wallet
所以先話好L樣衰

唔知佢哋打算幾時改咗個interface佢
熄咗機都大大張核突卡show 出嚟
一個通知搞掂啦 搞咁多嘢
員工唔該遲啲搞搞佢 真係接受唔到
等可以用實體卡轉入機要幾時?
Apple Pay同Google Pay都一樣有嘟卡動畫,不過人哋有美感好多
原先以為Add入Google Wallet就以為係用Wallet俾錢,即係會用埋Wallet個動畫
唔理佢靚唔靚先 成版彈出嚟完全係弱智
過左兩日 終於出個android八達通logo俾我禁入去 還原張卡
一嘟卡彈出嚟個interface係幾尷尬吓
配色仲要好老土
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞