率先體驗Android版八達通! (4)

914 回覆
14 Like 7 Dislike
同問, 見到其他人iPhone八達通可以拍門禁,
有冇巴打/絲打試過Android八達通得唔得?
呢兩日唔知點解忽然間地鐵入閘反應慢左好多,
試過部機震完都未 load 到個八達通畫面。
應該等左差唔多三秒,好彩唔係繁忙時間,唔係應該比人屌死。
而家要快就應該得實體八達通或者 Apple Pay / Samsung Pay,Huawei Pay 唔知用咩制式
八達通 SIM 都得。
問題係呢樣係地鐵站近排先出呢個問題,早兩日都無事。
忘記咗有呢樣嘢存在
以上全部都係FeliCa
係咪同google傾唔掂數 唔放個felica比八達通用
似係同Sony傾唔掂數多啲
係打如意算盤唔使俾FeliCa license錢
就算肯俾license錢都要有支持felica嘅SE先得
唔係部部Android都有SE
有冇人試過加屋苑access落手機八達通度?
我本身係加落實體八達通度,啱啱搵管理處幫我轉過去手機八達通,但佢哋話detect唔到我張手機八達通
但我用手機八達通搭車俾錢一切正常
屋苑未必用到
知唔知係咩原因?我見Samsung/iPhone八達通都用到
管理處部card reader直頭讀唔到我個android八達通
我啱啱試過去管理處搞,佢部讀卡機直頭讀唔到我張卡
因為android八達通唔係用felica
咁即係冇得搞?除非有一日改用felica
你有無睇封email

等八達通公司update啲機
所以要等八達通公司更新大廈入閘機
先有機會支援an機八達通?
佢哋reader未做firmware upgrade
你等吓
我又唔覺得有咩慢左, 不如restart部機試下?
個動畫個設計真係越睇越柒
諗緊係咪要轉返 Apple Pay / Samsung Pay,始終 call app 出嚟畀錢係慢啲。但係未夠 90 日退卡又要畀 11 蚊行政費
我就冇得揀,一係實體一係柒An八@Pixel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞