率先體驗Android版八達通! (4)

678 回覆
13 Like 7 Dislike
我覺得慢係因為要出晒成個比錢動畫畫面,如果簡化d感覺上應該快d
太複雜,唔識搞😂
哇, 睇嚟九巴月票計劃要延後入an八仔
有冇c hing 試過日版pixel 可唔可以suica 同八仔共存?
繼續用type A
邊有可能快到

繼續用apple/samsung pay就算啦
實體卡實係最快啦, 依家實體卡都比香港其他電子支付快
呢樣真,有Apple/Samsung就無謂轉

不過就算Type A都好,DESFire嘅傳輸速度都有848Kbps,而FeliCa就係424Kbps,睇落Type A都可以做到FeliCa嘅反應速度

反應慢好大部分係因為call activity嘅反應時間,每部機唔同設定,嘟卡嗰刻CPU loading又唔同,由八達通呢個third party app去等OS放佢開activity然後再同卡機溝通,呢下一定比eSE由粒chip直接同卡機溝通,完成讀寫後再通知OS卡餘額同出UI慢

假如可以直接由Google Wallet處理嘟卡過程,GMS係system app,理論上可以拎到高啲嘅優先權,成個過程都可以快少少,冇咁覺眼

以Apple Pay為例,永遠都係卡機響咗先到電話出嘟卡動畫

但睇落而家嘅安排其實都係同日版Suica Google Pay差唔多,主要都係靠同eSE直接同卡機溝通,Felica App同Osaifu Keitai App管理eSE,Google Pay都只係個殼
可以
我試左幾日反而全部都拍到
elements, vwalk, vcity, cwb恒隆, k11 musea
仲全部都可以做到泊車優惠,vcity仲試左可以做埋轉乘優惠
其實八達通sim又係邊隻?
感覺上快過android八仔

定只係android八仔個動畫拖慢咗個反應
FeliCa (有錯請屌)
root 前使唔使 back up?
應該可以的
其實部機一震嗰下已經係比咗
兩部䦨機彈介面無限轉阻住後面啲人
an又柒
覺得八仔公司會睇下個andriod八仔嘅feedback 再upgrade埋旅客八達通app for d用android嘅大陸客同外地客用

unlock bootloader已經會清機
Samsung Smart Octopus慢咗可以試試NFC>Contactless Payments>Others入面uncheck八達通嗰堆亂碼,反應應該會快翻
快返好多
unlock bootloader 唔會燒左張m2 chip?
Android Digital Car Key 係咪都冇用?想停用埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞