率先體驗Android版八達通! (4)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
都無得驚,而家八達通同SUICA同機,兩樣都轉唔走
八仔個腦諗緊咩
去外國會ban
Google wallet張卡會直接消失
u購用唔到,應該仲有啲地方未更新好,可能等多一年半載先掂,暫時必須有張實體卡備用
諗緊6月轉唔轉交津卡
咁撚搞笑
點樣可以同八達通講開加入Google pay?
聽epc個開Google find my device 鎖機可以自動cloud backup 張八達通。

填左form未?佢要手動加你個google ac落佢個beta group先有得用wallet
登記預覽版果張form 之前有link 果陣已經填左。
但沒收過佢獲邀測試版果封email 。淨係收過成功登記android 八達通果封。
由III轉V剛一星期
發覺UnLock 拍機係快過Lock住嚟拍
UnLock拍係同實體卡差唔多快
但Lock機拍嘅速度,好似要幫我自動Unlock然後先拍
差咗半秒到
其實理論上冇分別,只係睇你鎖咗機之後個Octopus App有冇hold喺background

如果鎖咗之後又喺background,一樣都可以咁快,至多著Mon要多0.x秒時間
用咗一排,暫時最慢係地鐵閘機 (舊自第一代到最新黃色活門嗰隻都係)
鋪頭嗰啲一般都 OK 快

同埋,領悟到萬一唔係即時嘟到,要 keep 住部機喺個八達通機唔好郁,再等下多數都扣到
冇解鎖:拍嗰陣見到手機有出8仔動畫,但未有Do聲
要等多半秒先有Do聲完成交易

解咗鎖:就動畫+Do聲一齊完成交易
應該係佢加我入list 然後我先開到?
應該同我收唔收到email 關係唔大?
要accept Google group 嘅授權,係Google 嗰邊嘅嘢
唔洗用家accept
我係發現自己入到google wallet 先知自己收到email
入唔入junk mail冇乜關係
只係可以等
我都等左一個月左右
你用咩機啊,懷疑有某啲機種佢哋或者Google block 咗未得
而家習慣咗差唔多行埋到閘嗰陣解鎖定部機
唔知佢地有冇shortlist啲機喇
我pixel 4a 都有
我諗冇乜機種會冇
登記左幾耐之後有得用?
冇辦法冇得dual offline
Samsung Pay / Apple Pay 可以?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞