率先體驗Android版八達通! (4)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
通常唔使接觸先感應到,但係我尋日揸車入車場出車場都冇事, 係去攞parking優惠個時報八達通機卡住咗塊玻璃就感應唔到😓
尋日去K11 ikea買雪糕,點拍都嘟唔到
侷住拎返張實體卡拍
係第二間買過嘟到
而家嘟唔到個d一律回報上去睇下會唔會有改善
嘟唔到有無試過熄左 NFC 再開同埋 restart 部機?
以前用八達通 SIM 一樣間唔中有呢個問題。
另外有時你點嘟都無用係因為對家部機個敏感度唔夠,
嘟其他機全部都無問題。

仲有一兩次係點嘟都唔得,原來係地鐵無出閘搞到 lock 死左。
用咗個幾星期,拍卡反應真係唔夠三星Smart Octopus 同 Octopus Sim快…
電話有彈卡面果版但冇成功畀到錢
kill app restart reboot都試過
覺得慢嘅人用咩機
pixel用落唔覺慢
用緊S23U
感覺拍卡後等一秒先成功
pixel比錢動畫同嘟一聲係同步
感覺同Samsung個smart octopus一樣
水貨小米成功加入Google wallet
用咗一排,未試過話嘟唔到,有啲機 會耐啲啲
正常都斜斜地鏡頭位,都未掂到部機就嘟到,唔得嘅就成個鏡頭位平放係面(通常係攞2蚊優惠嗰啲機)

係呢部最煩,平面放仲要成秒幾兩秒先得(但用實體卡都係咁耐)

利申:pixel 8 pro
依部係垃圾黎,佢要用藍芽send data去手機再上網做data transition
公道d
呢部就算實體卡都勁慢
咁秒幾兩秒會唔會已經算快 ?
呢部我用實體卡,真係要hold住最少5秒
間舖放埋部電話喺隔離
睇住佢幾秒後先開始load
你意思係原先係Samsung wallet既八達通卡可以backup後直接轉去Google wallet?
第一次仲要唔成功,跟手老闆話呢部嘢好屎,放耐啲先得

坐車自己就下個月先試,其他買嘢/食嘢問題都不大

開頭試過停咗八仔後台,但真係會慢啲啲,等佢call返出嚟,後尾都由佢係後台,加咗入google wallet都係快啲睇到餘額
唔係 係開過張
八達通App有更新 12.0.3
我部samsung s20同iphone係一放即嘟
Pixel 8 pro好明顯要等半秒
唔係話好大影響不過感覺到個分別
上巴士睇前面個個Apple pay嘟 我肯定佢快過我

每次都會有一秒懷疑係咪終於拍唔到 但暫時未試過fail
我呢幾日7P買嘢一拍都要圈圈load一秒先俾倒錢
琴日第一次用黎搭地鐵…慢都好以為唔work

街買野啊7仔快能到
Nokia XR20,電郵用Gmail 登記
一開波申請左到而家都未收到電郵
apps, Google services更新到最新都唔見有得加卡
係純粹Nokia 太偏門無人用定點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞