率先體驗Android版八達通! (4)

668 回覆
13 Like 7 Dislike
突然諗到樣野
唔加 Wallet 就咁都拍到,出個柒畫面
加左 Wallet 都拍到,都係同一個柒畫面

咁點確定係經 Wallet call 個8仔做野?
定由頭到尾都係8仔app 野, 冇involve 過 Wallet?
我用mtr app link唔到過去8仔app

咁經過服務站先去搞下

而家就算轉番SoSIM 去SIM1, 同埋用SoSIM 做data, Google Wallet 都冇顯示番張八達通出黎。

應該真係唔關MCC 事,亦都唔排除Google 係定期pool 個IP location 去決定show 唔show 八達通。

更新八仔app就得
已經係最新了
即係遊客部機有冇gms都好,嚟到香港都加唔到八達通落wallet
佢尋日有更新
上個po有人係更新完就link到
呢一刻未得我覺得仲係ok 的,畢竟都仲係試緊,我唔會預期所有野都如我所願。
但到真正mass rollout 都仲係咁嘅話,八達通就準備比啲遊客屌死啦。
諗諗下正式推出之後有得轉移實體卡都未必會轉,一嚟依家係咪都開咗張新卡,二嚟出街有咩事嘟唔到都仲有張實體做backup
估唔到最後真係同之前一樣諗法,就係T money式軟件模擬,只係包裝俾google wallet加圖加link

如果最後只係咁,咁真係倒轉俾遊客用好過
其實本來就唔應該實體卡轉過去
pixel 4a 仲未可以喺app開到卡
app已經係12.0.2
但係實體卡已經有3-4張 加埋張虛擬卡,可以cut返一兩張實體
睇下有無漏野:
要把你的Android版八達通加至 Google 錢包,請確保你已完成以下步驟:
1. 將Google Play 服務和 Google 錢包升級到最新版本
2. 確保Google Play 服務版本為 24.12 或以上,Google 錢包應用程式版本為 24.10 或以上
3. 使用你註冊 Android版八達通「體驗版」時所登記的帳戶登錄 Google 錢包
重新啟動裝置以更新裝置設定
https://www.octopus.com.hk/tc/consumer/mobile-payment/android-octopus/about/index.html
Apple Pay不嬲用到大陸銀聯卡增值,大陸人唔駛用旅客版
8仔暫時都要call app, 未有offline payment, 因為未符合到Google Wallet嘅要求
https://developers.google.com/wallet/tickets/open-loop/technical-integration/basic-requirements#oda
但係一個third party app有權限可以睇到MCC?
幾時先有得買Skin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞