榴蓮式中世紀屠龍《龍族教義 2》 有人覺香有人覺臭 (4)

1001 回覆
6 Like 7 Dislike
魔弓另計
有,有咩想問
中咗就要
之後examine 平時請pawn舊石,佢就會返嚟

我隻main pawn前排行行下路佢跌咗落水
去到中後期突然有種疲累感
開地圖萬地洞穴執垃圾
靚衫鎖職,pawn 仲要少幾種職
裝備來來去去都係嗰幾件,冇特別效果純數值變化
哥布林教義
牛車日日反車,逼你無限飛石
任務引導垃圾到暈
永遠唔知邊個Npc有支線,逐個講九成都係重複同一個對白,中世紀識字率低淨係識講同一句嘢
主線就更加神奇,去到火國
交完魂魄之劍諗住個故仔會入戲玉,解釋吓來龍去脈
點知原來係強制推進返唔到轉頭,如果冇睇攻略嘅話
隨時連火山溫泉都未去過
我覺得佢出發點係好
但地圖設計始終都係太空洞
無zelda個種會自然吸引你去探索既感覺
不過真係無咩open world係做到
大部分都係得個靚字 玩到中後期都會乏味
一代啲裝都係咁,後期嚟嚟去去都係幾件黑咒裝,不過一代有分內衣/面衫,褲同鞋係分開,多好多配搭,今集明顯偷工減料
爆機一問
第二週把魂魄之劍重係袋,如果用左會點?
火山都去埋都未見過火之國公主
佢好以芒亨咁分身, 腰, 腳都好啲丫,
而家得身,腳,
想搵條裙仔著下都唔得
會死
或者可以提早打開火山門
你可以裝個技露營 / 牛車唔會遇襲

任務好似係行近npc就自動觸發,
進行中嘅任務一係 pawn會帶路,
一係任務欄可以睇返點做,
再唔係就占卜

至於溫泉...
話晒都係 openworld 驚,
無隱藏地點的話仲算唔算係 openworld 呢... (雖然都唔算係隱藏, 有支線會叫你去)
唔係唔會受襲 係機率低少少🤏
我要上網睇攻略逐個地方搵先搵到
TOTK去到後面跑神廟樹根其實都係悶,但係洞穴好玩好多,一來會開到啲有用嘅功能裝,二來有通天術多啲玩法,DD2得少少大洞好玩,其他都係一兩條路行晒,仲要開埋啲寶箱多數都係垃圾
我過曬7日答錯咗先無意中搵得返個初衷之證
我反而係覺得唔夠喉
火之國同火山島都冇咩故事
商店同龍織者賣既武器好多都勁過你係出面執果d
都係後期冇誘因探索既原因之一
個鬼佬係到食花生
呢個真,
最勁嘅武全部都係買返黎
如果掉返轉買只係一般貨色,
要打 / 搵先有最強武就好啦
差咗個黑咒島
幽靈牛車
如果上咗車, 去到打哥布林果到著甲嚇走咗牛車, 咁之後可以點再觸發?
去到關口又見唔到部車
試吓第二日 唔好瞓教 都係冇就load旅館 我第一次都奶過野

113hr
1周目+真世界
最後4個紅光Boss 睇法師同巫師表演
短脚鬥士
TOTK冇得比,近30 年來ARPG咁滯
一玩其他RPG就會覺得TOTK既偉大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞