榴蓮式中世紀屠龍《龍族教義 2》 有人覺香有人覺臭 (4)

1001 回覆
6 Like 7 Dislike
唔睇攻略真係唔知鬥士條友係邊
如果結合埋1代嘅內容,普通人類同pawn都係同一樣嘢,所有嘢都係由虛空誕生,只係普通人係俾巨龍/界王意志創造同推動,推動同創造pawn嘅就係覺醒者
今集睇落界王同巨龍都冇咁大既權力應該唔係你講果樣野
笑,steam大把評論都係玩過一代既人,你以為少人你自己都識講果D缺點你眼裏面扣好少分,仲話自己唔係死忠
成隻game最大既特色就係pawn,養成都係樂趣來,呢啲佢反而肯改都唔改UI
我覺得算係另一種演繹,dd2覺醒者唔玩用神劍自殺,世界玩完

1都算係?都係自殺,但比隨從集合'靈魂'? 註入覺醒者軀殼成為覺醒者?再次輪迴?

2有D野無交代,觀察者?係乜水,如果套番dd1就係玩家自己姐係覺醒者?

覺醒者=龍(打輸比界王) ->贏龍再打界王變神(觀察者?)

同埋紅世界條龍好似再大隻D,又另一條黎?

最尾結局 解說 個到

https://youtu.be/ZFo6EmLab3I

今集本身同上集一樣流程,巨龍揀覺醒者,覺醒者屠龍證明自己意志強過巨龍,之後可以接巨龍/界王個位控制萬物,loop返去揀覺醒者屠龍
不過今集講多樣嘢,原來成個過程其實都係由理控制住
上集係界王迫主角屠完龍接佢個位完成循環,今集主角唔屠龍,引導者就大鳩佢毀滅世界

引導者話不被祝福,無人閱讀,應該就係似無打爆機嘅玩家save
主角冇爆機屠到龍,成個世界就停滯最後del save

我覺得佢個世界觀應該已經同1代唔同
最簡單就係國王同巨龍既設定已經同1代唔一樣
觀察者個定位同動機都唔係好明白, 暫且覺得佢係比界王更上位既存在
佢既存在就係確保呢個世界既理/故事正常運行

觀察者=製作人/編劇
世界的意志=玩家
有d feel佢想表達既係咁
見過人話主城同上集都差唔多樣,其實係咪堅
我都同意你講紅世界既理論
只最尾觀察者話佢既職責已經完左, 應該就係講玩家終於發現呢個真正打破循環既結局, 佢引導既職責已經完左
風格似
但今集d街複雜d同埋大好多
其實海邊阿伯係咪觀察者??
定又係類似第一代隨從靈魂入左主角界王肉體 阿伯入左觀察者肉體度
鳩估DLC係阿伯過海去新大陸觀察 如果唔係點解要放結尾
升完魔劍,大家會玩咩職?幻術師定鬥士冇咁悶
去溫泉解復甦者用
我覺得似覺醒者

似係呀伯(隨從)入左覺醒者軀殼到

等11月DLC
夠打
會有個魔偷士npc 幫拖,帶多d回血就打得贏
但個人既上限能力係唔係一樣會去到,定係都有高低分?
佢會知個現世係唔係真世界 紅世界入面仲有伴旅任話要帶佢去海底神殿見證埋
如果佢係醒覺者 咪代表前面已經有人好似二代主角咁打破左理 但係最後失敗左世界毀滅 輪迴之後又冇失去記憶
或者佢個醒覺者能力可以拎到其他世界既記憶搞到short撚左

主角去到邊都有人知佢係覺醒者又係出戲
用中世紀 封建制度有理解 或者都解釋得通
王只係對 核心班人有控制權,再對下面既騎士 或者 地主 農場主 乜物主 擴大自己控制到既野

所以,皇城外既世界好多人知 但 皇城內既貴族無人知
呢隻game大把野可以屌
課金內容真係微不足道,針住呢樣黎屌既好明顯都係跟風撚
香港game review都係垃圾
講真,大陸求其一個game評片都屌打
Capcoin都唔係第一日咁玩
之前都冇咁多野講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞