點解無咩美國人簡移民香港?

390 回覆
4 Like 41 Dislike
諗多左
其實真係只不過係怕人迫

美國人初初開西部嗰陣,啲settlers揀地起屋或既牧場時, 係離遠見到人地間屋煙囪噴既煙就會已經嫌迫要再走遠啲見唔到另一間屋既煙先棟旗。
人地本來文化就係咁唔太鍾意亞洲人咁既高度密集式聚居
San Jose downtown 偏細啫, 同埋180 square miles 好spread out. SF 只係四分一大細仲要上山落山

如果咁叫suburb 好多美國嘅metropolitan area 都係suburb . 可能真urban area 一隻手數得哂
其實係咪講緊呢樣?
https://www.npr.org/2017/05/03/526655831/a-forgotten-history-of-how-the-u-s-government-segregated-america
NPR早一兩年不停專題報道,講美國suburb點樣演變成而家咁樣,當然個重點係focus喺黑人度
根據你呢個分辨法,可能得西歐大城市嘅人先唔算「不問世事」
好多人睇校區係睇niche score,個評分入邊diversity係加分嘅,所以算係拉返去種族度嘅
不過我有仔女,我好明白d人點揀學校嘅
American dream
咁啱見到 可能係Elon musk偷睇我連登
教育問題 一係就好似日本咁教道德課
美國低下層父母唔理仔女 自然更加多品行惡劣既人
美國好多人一世唔會出國 接觸新野既機會同動機細 井底既人一定多過你用大城市比 咁陌生既野第一次要接受一定難架
正如香港老細唔認可wfh
你覺得屋幾大叫做大 花園幾大先憎?
即使冇住過美國 你都幾熟悉佢地心態
我都識得唔多移民後代
咁都幾好 起碼有留意時事
法國移民同事都有留意19年香港嘅事 同佢講得到政治
但本土美國人就完全冇
呢邊遇過有3+人話香港係日本
真 城市人醒好多
其他地方嘅人真係好無知
好多大學生都係
肯理美國本土嘅事己經算好
上個月有個美國白男前同事問我地:boba係乜鳩?(語氣真係咁)
我地問:你冇飲過咩?
佢:冇呀
飲完
佢:嘩!好撚難食!都唔知食咗乜撚野,又咬唔到。我重以為有啲野會爆出嚟,點知要我係咁咬。不過個奶茶係幾好飲嘅!
第二次去boba 佢淨叫奶茶 話好好飲

佢真係一個好typical嘅美國人 但起碼佢肯試
即使boba紅咗好耐 都有人係未試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞