點解無咩美國人簡移民香港?

390 回覆
4 Like 41 Dislike
依家有LLM,要咁多無經驗嘅人做乜?
0.5 acre
諗住整部riding lawnmower
其實都係咁住,一般要食/用既野都有,同埋隔離都有啲幾個大啲既town(幾萬人左右)揸車去都方便
真, d 傻鳩成日話槍擊又gta
咁講香港都有刀手同洪興啦

根本美國唔亂洗錢既話係好好住
我之前嘅意思唔係要合化化佢地
而係令比想嚟嘅人容易啲嚟
非法個啲要deport
咁都好煩
真係做到野咩?
佢地間公司咁樣唔係好work
多唔多餐廳?
咁你鍾意多人啲定係少人啲嘅suburb?
睇太多新聞
揀啱地區好重要
搬左去咩州?
0.5–1acre 整部riding lawnmower 都幾debatable. 買咗部嘢又霸咗成半個車位,又多一個engine 需要maintenance (雖然少返個細lawnmower ), 如果個yard 三尖八角或者多樹位多landscaping 揸住部嘢蹆來褪去好似考泊車咁樣,不過用手推又成日諗住坐喺部嘢上面嚟剪幾好幾舒服,yard 大D嘅話揸住佢+1罐凍冰冰嘅啤酒其實係一個享受

考慮吓Robo lawnmower, 用過四五樣so far 覺得佢最好
咁要睇吓work 唔work嘅定義

每次飛去sf 做嘢唔係meeting 就係成班喺個大sweat room 入面hurtle,真係逼到做嘢,不過做得耐都心疲力竭
做夠幾年個resume有工作經驗再轉州
做乜咁睇唔開要來地獄加州?
係咪senior staff level 請唔到人?
依家大環境係entry level嘅位好少好少
地中海氣候緊係正
咁其餘時間wfh hea唔hea?
應該係
一定就唔係entry level

講起entry level就好反智
好多entry level job descriptions都會寫要X年以上經驗
墨西哥野好唔好食
頭過幾次放咗工幾攰都會出去玩出去食,不過去得多都repeat,最後成班想返酒店休息多過出去玩

飛返返嚟屋企嗰個禮拜全班都攰到好hea
所以喺度讀書時internship 係好重要,就咁齋讀咗出嚟仲PK過啲人拖長嚟讀但係用咗一兩個Term 做intern

好多entry level position 係直接請返喺度做過嘅intern , 即係話未post出嚟就已經選咗人
我接受唔到咁嘅工作模式
我嘅internship令我唔想做我讀個科
所以都唔係科科可以有X年經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞