點解無咩美國人簡移民香港?

390 回覆
4 Like 41 Dislike
貓耳都有見過
我都有遇過啲你形容嘅美國人嘅
但就唔多

講真其他文化深入啲我都唔知
但我會尊重其他人文化 而唔係笑鳩人先
可能係普通人嘅問題 而唔係種族/地方

其次我覺得都關教育事
香港細路成日都(被逼)睇新聞
起碼(知識層面上)知多啲
但好多美國人都唔會知其他地方發生緊咩事
如果係識嘅 真係會深入好多
我諗係量同質嘅問題
話說早兩日公司有個鬼婆同我講國安
不過我同意嘅
我講嘅都係以偏概全,因為我曾經都同你睇到嘅差唔多,直至出多咗城,先發現呢啲城市人其實同自己都似
我懷疑係suburb 養到啲人完全對外界冇興趣
依到圍下竟然開到2
樓豬個垃圾topic
成班離地撚,有得去美國我一定去
大家復活節+cesar Chávez day 有咩搞作?
我自問都幾貼地
你哋附近幾多間許留山?
一窩蜂又唔了解 真係同意
食啲潮嘢次次要排成粒鐘
我知得一間,唔算近我屋企,喺American Dream
你唔係住NYC/CA/Greater Seattle嘅話,可以係零
我啲同事都差唔多,但都會講吓俄烏、以巴戰爭,同債務上限,上年又講吓中國熱氣球。
喺歐洲白人眼中美國白人係冇文化嘅鄉下人
Milpitas 啱啱新開咗間
一杯野飲要7蚊以上
可能地區問題,可能年紀問題,亦都可能internet普及平均人對出邊嘅世界睇多D, 以前覺得身邊大部份都係呢啲self-centered 白人,依家反而覺得少咗呢啲人
老實講,麻麻地聽得明,佢哋討論唔太深入,但又未至於it’s so bad.
係咩 我平時就係應人it’s so horrible
有得買揀邊個會特別鍾意condo
密度高 私隱又無咁好 隔音差
我都好唔鍾意住嘅附近有condo
人都雜啲 要爭停車位 出入多車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞