點解無咩美國人簡移民香港?

390 回覆
4 Like 41 Dislike
如果有小朋友仲住condo 就仲勁乞人憎
小朋友跑黎跑去 嘈到呢
其實suburb 係應該黐住一啲大城市 ( 咁先會出現上面有巴打話咩白人避開窮嘅有色人種)。 如果嗰啲人本身係會同附近個大城市有接觸(返工或者至少新聞資訊上關注), 眼界差極有譜
除非係講緊一啲內陸已經沒落咗嘅城市,再extend 出去嘅suburb 。 又或者其實嗰啲係叫town ,附近無一個超過十萬人嘅城市
我尋日喺酒店同條鬼婆傾開計,令佢今朝有冇睇新聞,一講新聞佢戴晒頭盔好mechanical 話自己唔會理政治,唔會理阿trump算唔算到.

跟住我同佢講唔係政治喎,你今朝有冇睇到條橋冧咗?佢就七情上面咁樣繼續喺度背書話自己唔理政治,republican 又好democrats 又好希望世界和平
因為你未去過San Jose
San Jose 係一個好獨特嘅地方 成百萬人口嘅大suburb,仲有獨立出嚟
我都背熟哂呢啲對白
Suburb 長大再用返suburb 嗰套去住城市然後彈三彈四
近排Reddit 睇到個po屌bart 太嘈 真係笑死
San Jose 絕對稱唔上suburb, 只係佢無咩 high-rise 啫

尤其上面講緊嗰種咩suburb 人只關心美國本土甚至只係自己個鎮啲嘢,對外界無興趣。 San Jose 非美國出生嘅人佔四成, 點會對外界無興趣
咁tbf冇人想有閑雜人等喺自己屋企搞事嘅
不佢哋唔會諗個社區問題,只係會諗自己
然後又會怪州政府,地方政府,跟著將所有目光放哂落聯邦政治睇政治show
全部strip mall喎 咁都唔係suburb 咩
有個特登整出嚟嘅Santana row 嘅,不過都係連鎖
題外話:唔知bay 啲人有冇同感,就算Fremont Hayward 都係suburb,同佢哋相處係自在過San Jose Santa Clara
Fremont Hayward Peninsula嗰堆全部一定係suburb
但係你好難話San Jose係一個suburb,佢連國際機場都有,又有自己嘅light rail,人口嚟計仲多過SF係全美國頭十幾,你話個城市on9我就認同
我對suburb 定義係一堆strip mall 冇中心,咁San Jose 係好散喎…
咁係,San Jose 係好發達基建好齊

不過算啦,都啱嘅,亦無謂執着呢點
咁呢個絕對認同,正如上海/北京都有中國版嘅 「NYC與外圍」 。北京仲要唔畀外面車牌隨便入去 。

港深個關就好似你咁講因為仲係有咁多嘅差別,就算而家已經十個(定就嚟以上?)陸路口岸都唔係就咁一個隔開嘅 booth 咁簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞