點解無咩美國人簡移民香港?

390 回覆
4 Like 41 Dislike
你嘅意思係你唔想做關於你讀嘅major ? 抑或Intern做緊嘅嘢冇興趣? 你major 係乜?

如果係做緊嘅嘢冇興趣,但係都係想做返自己讀嘅major,有D大公司嘅intern program 係會比你嘗試幾個唔同嘅field/position ,(同樣你嘅mentor 亦都睇緊你嘅表現) ,所以一個term唔好玩,可以再俾機會試第二個Term做第二樣唔同嘅嘢 (given you show good enough performance )

如果係直程唔鍾意做關於你major嘅話,你基本上係轉緊career path, 有機會入到一間大公司嘅話可以試吓入咗去之後先至再轉,通常咁轉嘅話one way or other需要半工讀,甚至再全科讀,但係基本上如果你想轉profession一定走唔過再讀書
戴返頭盔,以上全部都係我自己嘅經驗,我自己當初冇入internship,即係好難搵到第一份工,而我自己都只係接觸過兩三間公司嘅internship program.
見過4-5年yoe都只係entry level
班大陸人話呢啲係班印度hiring manager特登寫嚟filter走其他人搵返自己人嘅手段 因為好多印度人喺印度已經有3+yoe先嚟美國
手段陰謀論我唔知真假 但見到entry level要4-5年yoe真係覺得好撚癡線
而家白領工3-5 年先走出entry level
Tech 唔知環境
0-1年叫early career/university program專俾new grad報 有畢業年份要求
2-4年係 entry level
但係有時真係唔知post嗰個同啲hm點定義

Tech 有個path 真係好
Non tech Admin真係浮浮沉沉冇出路

兩樣都係
一嚟唔知自己major出嚟做乜
我個major一定要有internship先比畢業
二嚟做完internshp就唔想做相關嘅事

之後有諗去讀law 不過我真係好憎讀書同考standardized test

畢業後一年內就轉咗兩次career path
所以我之前話美國真係好多機會

我見到呢啲on9 HR寫埋呢啲我就skip
有冇咁易
我冇係港人圈子玩過
咁應該難啲
香港都冇朋友
畢咗業唔想做返自己讀嗰行都叫普遍,但係仲未知道自己想做咩就煩啲,有錢有時間有目標嘅話都仲話可以再嚟過

仲未有目標嘅話俾我會向錢睇,做max profit/income嘅嘢(通常就係你major嗰行), 再慢慢發掘自己真係想想做啲乜嘢,就算份工唔鍾意嘅話,儲夠彈藥第日有咗目標都有多啲padding 轉行
係㗎 除非係專業人士一早定咗career path

我都係睇有咩工我唔憎就apply 先試下再轉
以為呢度全部專業人士/developer tim
你呢?
都係嗰句,睇幾時同以咩方式移民。只不過近年靠Employment Based 通常都係某幾個領域嘅專業人士 。
加拿大都係啦
係得美國好成功將所有人都改造成美國人精神
話時話 大家有冇試過用too good to go ?
初頭有用,而家乜Q都買唔到
我喺多倫多有用
但係好難搶
點解樓豬咁得閒周圍開po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞