點解無咩美國人簡移民香港?

390 回覆
4 Like 41 Dislike
大屋清潔一定煩
呢啲「大屋煩惱」同first world problem一樣
唔講了

係香港我一定唔係中產
但係美國我都唔係低下階層
屋大我鍾意,花園大我先憎

係幾年前嘅事 已經唔記得
淨係記得好想快啲揸走
係其他街冇見到咁多"unhoused"
不了
真係唔係好想去LA
係呀white flight

Bay Area Santa Clara county San mateo county 當年咪就係話唔起bart 搞到條地鐵線咁撚戇鳩
而家啲白人又屌鬼啲舖一式一樣 自己做成嘅
不過你好勇 講美國政治又想推爆呢個po
係嘅

相對上香港人係識多啲其他文化同open minded啲
但都要睇下你本身性格係點
我係香港住都唔識我啲隔離左右
我識個美國加州土生土長嘅亞洲人 佢細個都會比其他細路笑佢帶嘅午餐
我用加州做一做例
加州其中一個問題係起樓affordable housing 要居民聽證同意,基本上成日啲plan 都過唔到啲白鬼

另一個問題就係加州政府其實係紙老虎,好多嘢可以用公投(proposition) 去bypass 個議會,州長、州議會,county, city,財團(透過sponsor proposition) 互相抗衡,基本上社會議題冇咩處理到

右膠成日話民主黨搞臭加州,但呢啲政治結構問題又知唔知呢?
我唔太盡同香港人識多啲其他文化
或者係知道其他文化嘅表面嘅,但我反而成日覺得香港人太有自我中心去偏見

呢度有啲人可能未必知好多嘢,但真係當自己白紙咁學
World Series
美國就係world
佢哋好憎condo㗎 冇點升值呀麻
其實三藩市幾好(唔知係咪全國)每棟新樓都要抽幾個單位做BMR
可以避免到stigma 同NIMBYism
White flight 美國大把地方歷史上出現,Baltimore, Cleveland 同Detroit 好出名,搞死埋個城市

你講緊嘅school district 比Asian driven up d score 末有黑人白人嘅white flight 歷史,但係現在進行式
我回應一部分啫 用電話懶得quote
你真係形容得好好
我呢度住嘅白人係可以冇食過蜆/冇飲過珍奶
依家可能好咗 係公司唔會有同事會當面笑你食嘅野
不過個位亞洲人從個次之後都冇帶過亞洲野食番工番學
啲中意日本文化嘅人出街係會睇得出
鍾意日本嘢嘅白人多數五顏六色頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞