點解無咩美國人簡移民香港?

390 回覆
4 Like 41 Dislike
大致上認同
Elaborate少少
難民同非法移民係唔同
難民要vetted先入得美國境
非法當然唔洗

至於有幾多真係難民同罪犯依家咁open border係分唔到

同意要cheap labor 但係要令LEGAL immigration容易啲 而唔係比illegals咁invade入嚟

一嚟national security唔知會發展成點
二嚟佢地會影響census
因為census會計哂所有人 咁就會影響到US representative elections
佢地去哂藍州 咁藍州就可以加位
有啲人話會影響埋大選 但我都唔知佢地可以點投票
三嚟當藍州嘅cheap labor market saturated佢地就會周圍走 但唔會控制到佢地嚟
冇人係需要因為非法移民而搬走
真 當權者不嬲都當人民係屎
Att fiber用過一排$55
之後xfinity減價 $25就算用到而家
點解你要歧視我?
因為有州份只要攞到driver license就申請到做選民
而申請driver license唔一定要係citizen
我撚有
如果你係黑人比人拉咗先會有人理
所以好on9同要voter ID
Legal immigration 入就唔再cheap labor 喎,至少會minimum wage, 營工保障,Thomas Jefferson 一句all mans created equal 就同本地人平均
你朋友山卡啦過我,我道weekday 都有d discount Tuesday咁嘅嘢,不過唔到五六日都係包場
Minimum wage都好cheap
係cheap, 但係唔係黑工cheap
到contractor 工頭要正式請個人,人工只係其中一部份,勞工保障幾係嘢
住緊唔夠兩萬人口既suburb
夏天又意味住係咁剪草
講起搵工 今年市場真係好撚差 我指搵software相關
我親戚個仔今年畢業 top us ece program 有身分
佢話連面試都無幾個 依家搵份new grad工是但一間不知名公司都要4-5 round 7到8個鐘 technical ,lc 同system design必問
真係唔好彩
黑工一直都會有 但唔係似依家咁樣放入嚟嘅
咁少人嘅suburb會係點?
我公司同事條女都搵咗好耐
又係IT相關
比人炒咗大半年都搵唔返相關
識人嘅公司請software請咗半年都請唔到
要係第二個州請人remote做 再每個月飛一個禮拜過嚟

不過依家好多公司都hiring freeze
同時代進化啦,細過1acre 用Robo mower ,大過嘅話riding lawnmower 或請人,再大嘅話唔洗論
咁都係講如果比身份legalize 黑工嘅後果
睇所謂嘅suburb有幾大D人有幾集中,隔籬左右有啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞