點解無咩美國人簡移民香港?

390 回覆
4 Like 41 Dislike
最近有frd探親去左香港住左1排
都搭地鐵去過其他區玩過
唔好話呢幾年移民哂去英國墨西哥加拿大法國德國
19年之前移民過去既都係完全唔見有
聽口音同問過就知道大多數都唔係土生土長個邊
無咩美國人移民過黎

香港真係咁差咩
如果唔係呢幾年其他國優材黃金移民計劃, 大家又會唔會選擇香港?
即使香港唔係依家咁 都係會揀係美國生活
住嘅地方大太多
工作機會多好多
用普通人嘅人工係美國生活到嘅level係香港係冇可能
之前嘅香港真係唔差 不過每人選擇居住地都有唔同trade offs
我覺得香港幾好 有諗過將來返香港 或者考慮星加玻 總之想近香港同日本
鬼佬點會習慣做黎生
You basically agreed to what I said
但你用NYC NJ兩個州同香港深圳兩個城市嚟比較都唔fair
係NJ去得Manhattan番工嘅通常都會住得近NYC
但揸車會塞車塞死 搭火車嘅每日來回幾個鐘
同香港去深圳澳門差唔多
係NJ再遠啲嘅地方e.g. Atlantic City 我唔信佢地會想去NYC番工

我就講我自己住嘅城市同香港比
我搵嘅係普通人錢
我嘅工作壓力細 唔洗OT 完全可以work life balance
住係mid west嘅suburb
屋得一層過千呎(美國標準算細)
如果我係香港嘅話 十世都唔會住到
大學生畢業係美國搵工比香港容易
因為美國重有好多人都係得中學畢業
但一定會有trade offs 冇好亞洲菜食 好多時要fine dine先食到正野
悶就見人見智 我就覺得好悶 唔中意戶外野
美國"移民"香港嘅定義係?攞到身份證?直頭攞埋火車頭?
中國農民思維,一定要住大屋,唔係就擺香港的籠屋上枱,睇下睇下,幾細幾細…

三餐一宿,足夠的定義個個唔同,是唔明要咁大間屋,過千尺的做乜,比人睇下自己有幾富貴,住咁大地方?

知足常樂,覺得唔夠大,努力賺錢希望住大D,不過從來無人保證到你努力就會成功的。
Yes, 知足常樂, 所以我係美國訓街
因為始終仲有個關口啫。 雖然而家出邊公海已經越來越多POST講住深圳過關返工

如果住Conneticut 坐metronorth, Long Island 篤篤坐LIRR 入返去 Manhattan。 單 commute 計應該仲耐過港深/港澳
都唔洗點講中國
因為正如你所講正常香港人唔會去中國住

我反而覺得香港人一開始嚟美國 一線大城市絕對係ok
NYC同香港其實幾似 係subway上下多啲尿味同夜晚會驚癲佬
但我自己唔會想住NYC LA SanFran
二線沿海城市如果識揸車嘅都唔會太難適應
其實美國好多香港人 但圍爐嘅少
瞓街?美國人人住大屋,窮富唔懸殊,我估仲好過香港
我重來冇講過「人一定要住大屋」
香港屋細加超貴係事實
一千呎嘅屋係美國嚟講係細都係事實

我亦一早講咗每個人對居住地有唔同trade offs 你自己都話個個人定義都唔同 咁點解要諗到我想住大屋就係想show off?
我都講咗我只係普通人
我淨係比較我自己嘅取捨
不過你咁諗係你嘅事
但唔好比自己狹小嘅世界觀限制思想

係美國努力係真係會成功

最後希望你繼續知足常樂同努力成功
Skid row 手足
香港大把屋都好大
千零二千呎其實岩岩好
再大就清楚好煩

話香港住屋細嘅,比你去到美國加拿大英國,一樣係做低下階層
太離散,冇咩城市特別集中
應該得Fremont, San Gabriel 呢啲集中啲
揸車經過都勁驚
渣架
你去little Tokyo 冇踩中過咩?
Skid row 都驚
係時候挑戰下Watts 同Willowbook
美國城市人其實ok嘅鍾意搵興趣班/活動一齊玩
Suburb 人就社恐咁款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞