點解無咩美國人簡移民香港?

390 回覆
4 Like 41 Dislike
美國Thanksgiving 係大節日嚟
通常例牌放正日同The day after
有啲gov 放lunar new year
有啲就一年比一日Personal Holiday
由你放新年, Juneteenth, etc.
有啲工真係唔放bf thanksgiving 係大節啫,bf 唔係
放lunch上嚟望下 大家仲傾緊
就算同一個area 都好spread out

SF 無咩必要唔會落south bay, 反之亦然
冇係美國讀過書,係咪好難去嗰邊做嘢?
除非做Mnc 調過去
有朋友之前唔鍾意花園原來佢只係係唔鍾意草地
之後佢買咗個大花園 整晒paver 假草jacuzzi
studio shed outdoor kitchen
另外買佔地大嘅屋係好嘅投資
屋係會折舊唔值錢
地就唔會
而買得屋啲人多數鍾意花園大
升值好啲

又可以享受又可以投資 一舉兩得
我明呀,其實美國啲爛鬼木屋根本唔值錢,係塊地值咋麻
聽人講以前Santa Clara county 啲屋好平
Santa clara 都幾大
之前住過Santa Clara
買屋就算買係高點 回頭睇都係deal
但以前收入都無咁高
依家咩都貴晒 啲錢唔係咁見洗
早幾年買包日本米先10蚊 而家廿零蚊
依家息貴買屋唔係咁易 貸款額細咗 要儲多啲首期
有錢再買都渣股票算數
好似其實係聖誕節
就係攞嚟放Juneteenth
變到少咗Boxing day
重要係左膠公司
San Jose睇邊區,大部份都唔洗你講嘅價
正常區3bd嗰d平平地$2m都仲大把
Cupertino就真係2.5m-3m起

South Bay呢15年升咗200%-250%左右
好處可能係可以少啲低端人口
local school funding 多咗
位置好嘅好區跌都無乜人賣
我買咗 我都想跌 跌啲我可以再買?
買屋location好重要
可以慳時間commute
貴買貴賣
呢十幾年,你買乜區乜樓都實贏
美國大部份地方仲要cap return唔錯,息又低
如果細屋通常cap return再高d
正常城市買嘅,你好難輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞