點解無咩美國人簡移民香港?

390 回覆
4 Like 41 Dislike
西部大開發?
Drug use decriminalization有另一個角度嘅,政府解釋係用多啲資源打源頭拆家,同埋statistically 打激用毒,只係disproportionately 打黑人(statistically which is true)

睇你點睇啦
投降其實係 放棄downtown,由道友瞓街
如果可以,反而覺得做加洲remote工但係住啲窮省先爽, 尤其是it, 2M住皇宮都得

不過pandemic所有公司都醒目咗

都係睇吓你係想asset升值賺錢,抑話追求生活
亞洲人生活區都真係幾重要,出去食嘢就好似中咗毒癮咁樣,一個禮拜唔出去食番餐就周身都唔聚財,我戒咗好多年先戒到呢個毒癮
呢個都好睇人生邊一個階段,除非成世冇細路,一有咗細路生活個priority就唔同,就算唔需要大屋,都要夠一家人住,就算可以好似香港咁一家人住個Condo,都要睇學區,尤其是華人/印度人,或者專業人士(對education著重嗰一班)
你講得幾啱,可能因為咁近十年興起嘅係着重飲嘢多過食嘢嘅micro brewery

美式餐廳我唔理啲yelp review 寫得幾好,食落burger 都係burger 一個,唔理Chicago dog 益話ny dog 抑或coney dog ,都係多少少唔同嘅配料,煮到有一定水準就已經再分唔出有咩特別

不過都唔係到度度講vibe氣氛裝修,可能我住喺啲窮州,有好多traditional eatery 都係冇氣氛冇裝修,啲人着到白垃圾睡衣咁款,不過好有service
睇完演唱會門口啲hot dog先係最好食 雖然唔知乾唔乾淨
我除咗喺highway 經過之外未去過Alabama,唔知差成點

可唔可以期望隔離都有Georgia tech會好少少
兩樣都食過,不過唔係New Orleans食,所以唔知係唔係好似鬼佬食Asian American food 咁樣食咗都唔知係咪真嘅

我以前住過嘅地方附近好多黑人區,佢哋嗰啲炸雞炸肝炸腎炸潤真係好鬼死正,不過唔可以成日食。佢哋整啲海鮮我都覺得好過鬼佬Dfancy restaurant 整嘅
咩Missouri Oklahoma Mississippi 真係送畀我都唔會去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞