點解無咩美國人簡移民香港?

390 回覆
4 Like 41 Dislike
住嘅地方大太多 <- 係真,但係用交通便利換翻嚟
美國邊度都要揸車
喺美國交通好嘅地方會好貴,eg NYC SF

用普通人嘅人工係美國生活到嘅level係香港係冇可能 <- 未必,香港event多,多好嘢食,交通便利,有山有海
除非你真係非常注重生活空間頂唔順公屋,香港普通人生活水平我覺得比美國好,就算而家都係

香港最大問題係
1. 無industry diversity,金融貿易大晒
2. 工作環境差
3. 氣候
4. Downward spiral since 97

而家我肯定唔會返嚟香港,但更多係為未來著想
如果我而家退休,我會揀香港over美國
1. 美國人本來就好少出美國,八成人無護照
2. global tax=double tax
3. 任何地方唔想移民嘅原因,家人朋友etc.
都真
如果我係早多20、30年出世
實留喺香港算
果D咪真真正正抹黑囉
美國億億聲人口
槍權問題的確都係一個問題
但聽得多果D新聞真係以為見到槍戰好平常
但又唔怕係香港比車撞死唔出街
分分鐘仲大機會
我睇到啲人講美國GTA真係得啖笑

住咗喺美國好多年,正常人住地方未聽過槍聲,唯一見最多開槍嘅地方就係shooting range. 第二就係state land during hunting season
兄弟
網上見到有人(或非人類生物)話美國多槍擊案千其唔好糾正佢。重要叫佢多啲四圍宣揚呢個"訊息"
除非你好想再多啲大陸人或親中撚走過嚟
好人好姐點會由民主國家移去獨裁國家既二線城市
態度正確!美國真係槍林彈雨㗎,今日唔知聽日事!😂😂😂
無聽過槍聲又太誇張 我住呢到夜晚一個月點都有一兩聲
睇住邊,D「唔正常」地區或近雜區有可能一個月兩次

D正常cookie cutter family sub 真係十年都唔會聽到

反而山卡拉近game area係season 多D機會聽到
我住Silicon Valley附近,19幾年都未聽個槍聲。不過離開唔夠一個鐘嘅Oakland就差好遠,以前有試過黑幫槍戰流彈寫入屋打死無辜。呢兩年連high way行下車都會中流彈,有單好似係近治安好嘅區。
其實想問好耐
樓主係問緊美國人點解唔揀移民嚟香港?
定香港人點解唔移民去美國?
雖然個討論都主要圍繞後者
玩膠title
上連登勿認真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞