[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (98)

990 回覆
6 Like 4 Dislike
Xt30同xt3咁
我估前者機會大
但換黎既係平1/3 的話係諗得過
或者可能同xs10 vs xt30 咁,係xs20 改返做fuji 控制同樣就等如xt50
入多支人像先 1024 加支人像 夠殺
入sigma定 fuji 好 50 比d 意見
個人選擇 FUJI 50/2.0 > Sigma 56/1.4 > Fuji 56/1.2 > Fuji 50/1.0
而家有舊23.4,kit 1855,iphone 14pro (即係影到0.5)
假如想買多枝去旅行,應該買多枝56 影人像好,定係1024 影大景好
真係好睇去邊度旅行。去歐洲嘅,又大教堂又古城街道,廣角鏡係必需;但係去日本韓國泰國嘅,去過咁多次,闊過24mm等效嘅廣角都係攞多過用。

唔係話廣角完全冇用,不過如果得少過5%嘅相用得著,廣角用iPhone影算
諗緊去歐洲,之前借過朋友枝14/2.8 黎用過,但當時未係摸得好熟部機所以唔太分到iphone 0.5 同佢有咩大分別
淨係有個感覺係明顯闊過枝1855,可以影得到人同大景,但好似就只係咁樣
所以而家先諗緊應該買1024 定56
去日本韓國咁多次
係頭幾次去帶哂啲裝備幾枝腳架bilabala
之後發現都無咩時間換鏡 有次完全無換鏡長插1655買左xt5之後有次挑戰全程23.4,有需要crop
33.4 影人像,56其實好蝦人用,亞洲女性嚟講我覺得23~35 (35~50)係最好
thanks 研究下先
等埋xt50
iPhone 0.5x 等效12mm, XF 14/2.8 等效21mm,其實都差幾遠,但係廣角鏡又真係好蝦人用嘅,所以一時用唔慣可以理解

14/2.8 係支好嘢嚟,雖然舊但係舊嘢設計變形極少,造工一流金屬鏡身,仲有MF pullback clutch,唔聞相嘅用喺當代40MP機上都冇投訴

去歐洲如果只可以買多一支鏡我會揀廣角,不過最好買埋人像鏡。我無用過S56俾唔到意見,不過個人會揀F50/2.0,純粹因為有光圈環
仲有一個個人意見,就係女朋友表示我用11-20 f2.8 影得佢瘦啲,塊面細啲,所以我依家通常朝早都長插11-20😂
枝14/2.8 我用得開心既,因為佢好輕身,而且去到d 壯闊既景點影到我睇到既景色出黎,當時直頭有諗過問個friend 賣唔賣,但後尾無咁做
只係而家影多左相,摸熟左部機,開始會想試下構圖,再回想返當時用14/2.8 既時間就會有少少覺得好難構圖,所以先有呢個困惑
咁呢個都幾重要
呢句個人意見值錢
長鏡=人像鏡係西方人嘅concept ,因為佢哋鼻高輪廓分明,用長焦距可以壓縮前後距離,用廣角影西人印度人會影得個鼻好大好怪咁;相反,東方人相對臉扁鼻細,用廣角可以突出輪廓同埋令塊面變尖,好多囡囡好buy,加埋小小高/低炒角度同埋燈光打影嘅效果,你可以點試都得
但你要補多一句唔係個個女神都啱用嘅有時可能會出事
Iphone個0.5得12mp喺電腦mon睇已經睇得出同正常相機比差好遠買sigma10-18夠細枝
急事 而家去緊旅行
部xt30 ii + 1855跌左一下之後
直接F0 對唔到焦 點算好 係唔係冇得救
原來都關面形事
主要係構圖,我諗可能要再問個friend 借枝14/2.8 黎摸下可以點構圖
記憶中當時只係好簡單point and shoot 黎影到post card 咁
係咪支鏡鬆咗炸?試下再扭返實?
應該唔係 fing個鏡頭嘅時候係有啲聲
似係某啲嘢鬆咗
但係喺其他地方都唔知邊度有整
借問聲你喺唔喺地中海?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞