[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (98)

990 回覆
6 Like 4 Dislike
即刻去個旅行, 返黎即收錢
我隻nitecore 雙面叉xt5款大電食到QC 9V 2A

細電用緊綠巨撚都有QC快叉但圓形一餅野好柒
鏡頭落地你以後唔會講
想問一下有用f-log/錄開片嘅巴絲們
平時用開邊個剪片 software?感謝
FCX
如果你本身無preferences就DaVinci算啦,免費又好用
唔好意思,相機新手有個小問題想問吓,
小弟一開始入咗一支16mm f1.4
後來又入咗一支16-55mm f2.8
因為就嚟旅行,枝16-55應該都必定會帶
只係諗緊好唔好帶埋16.4
想問吓撇除咗光圈大啲呢樣嘢
16-55 其實係咪可以取代到16.4?
譬如係廣角/ 銳利度等等
廣角:兩支最廣端都一樣16邊有分別
銳利:定焦一定銳過變焦
差在光圈大啲
但如果想話夜晚用16嚟做大光圈鏡壓iso,構圖方面應該比較難 特別你新手
23~35左右比較好用

如果想再廣啲咪入支8mm/13mm定
(有冇13定?唔係好記得)
xf16.4唔會sharp過16-55
講緊係1.4輸九條街,收到2.8都輸1655全開嗰種

sigma16.4全開都係輸xf1655全開
咁你咪唔好用
竟然有咁勁
富士舊1.4定焦不嬲唔係賣sharpness
16.4仲要特別差咁解

但新嗰啲1.4定焦就唔同講法

見有人放xf 16 1.4 4900$ 真係笑撚死,依支野放2300 都冇人要呀
個mtf 好似痾尿咁,btw viltrox 支27 1.2 mtf 圖好撚正,天花板
500幾g就拍得住支1655咁重

btw viltrox MTF係用30線,富士用45線
想問下有無人用XT5配1680 同35f2, 4000萬底配呢兩支鏡頭表現如何,會唔會食唔飽放大好模糊?
富士支56 1.2 都450g 啦,1.2 鏡都好肯定重過1.4 鏡,二代富士d 1.4 支支都3xx g.
35f2 都幾好,樣夠靚仔
我XT20想換機,本身有呢啲鏡驚換完啲4000萬CMOS影出嚟仲差過部舊機
xt5 用35 1.4收到2.8 都夠sharp
同問1680
唔知新kit 鏡會唔會拍得住 16-55 2.8
本來都唔sharp
我部相機機身見左啲油 有冇人知邊到維修好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞