[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (98)

990 回覆
6 Like 4 Dislike
有個夠膽死放5萬 發撚緊夢 真係留嚟俾個孫玩
個木盒好好j 架🤣🤣🤣,又有卡通公仔,香港指定炒版(水魚)
其實0 價值 Hermes crossover 再講
始終誠哥守住底線唔炒機,唯有整色整水
不過今次焗人食骨人買豐澤額外保養
其實真係唔洗嘈,索尼大法係科技上一定最好,玩富士係玩花巧野,貪佢靚仔。我又唔係開工,其實無乜必要買Full Frame.

利申:富士X-T3 5年用家
有無巴打知 X-T5 啲水貨喺咩國家入口
靚仔都係其中一個原因
見到下面依張相真係發光同好心動

其實係
當第一個月忍到手 個衝動就冇咗
想要既人其實9成有其他機係手 唔會急拎去玩亦一定唔係緊嚟搵食
等等下已經覺得既然係咁 一年半載後有機會再入先算
富士有咩新定焦鏡好玩
大家有冇咩recipe用開
打算繼續等。岩岩都打左去富士話留貨,睇下邊到快啲
捨得出xpro4未
Full Frame都唔會大部好多
viltrox 27 1.2
聽到viltrox 只係諗到紫邊
以前果三字23 33 56 就係,依家pro 果兩支用hoya coating 即刻冇左,13mm 果支都好少,仲少過原廠16mm.
pro 果兩支中心邊角全開都好撚sharp
你用手動鏡頭比
我有23 2.8
之後想超輕又有af
揀左27f2.8
去旅行 同可以長放係袋袋出街snap 人同景都夠
viltrox 27 1.2係正 不過我覺得太大唔岩用
hoya coating 有冇source,想知多少少
垃圾膠攝就算把啦.....

重新search咗一陣
紫邊係色散問題,要靠非球面鏡修正唔同顏色光線嘅拆射率差異
F1.2新鏡用咗hoys嘅asph lens,膠攝個網都係咁寫(咪又係copy viltrox)

coating係修正flare問題,flare係來自光係鏡片之間嘅不必要嘅反射
我淨係揾到27.2用HD-Nano multilayer coating

而呢款coating 基本上viltrox支支都用佢

然後再睇多次27.2 flare.....咪又係彩虹圈
(當然有flare唔係咩死罪,大家都係睇價錢做人)

不過就真係唔建議再睇膠攝啲垃圾片....
原廠支23 33 1.4 成6000蚊,viltrox 依支flare 問題就是旦啦,btw 原廠咪一樣有。sharp 爆又冇紫邊,都係主要560g 有d 重,xt5 個grip 又細,成set 手感差過a74 配50gm1.4,重量差唔多之下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞