[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (98)

990 回覆
6 Like 4 Dislike
師兄用Visoflex嚟講
搞到我覺得 你哩個例子好似冇錯 但又覺得有啲唔對路咁
光軸上已經唔同
建議睇完晒上便或者玩過再評論
你話相近既可以講a7c /Panasonic Q(Leica Q)
可以歸類為evf 類假旁軸
其實你所謂「搬左個觀景窗去左上角」
已經係旁軸… 講左幾次我唔知係你理解能力問題定點

取景光軸於攝影鏡頭光軸旁邊 兩條光軸獨立
唔係同一條軸但彼此平行就定義做“旁軸”相機
連動測距係一種系統(主要為對焦)

上便呢黎我係外國wiki 直copy 再翻返中文既
我點知佢 我想認真討論 佢過到黎又玩串個場炸
點睇兩間大陸廠平價新鏡?

Viltrox AF 56mm f/1.7 ($999, 171g)
TTArtisan AF 56mm F1.8 ($1080, 245g)

最近對焦:
Viltrox 0.55m
TTartisan 0.5m

未睇光學質素,viltrox好似已經吸引d

哩個咪兩條光路
富士唔係同Q一樣㗎咩
最簡單Q有冇視差?
Q所謂光路純粹係evf睇返鏡頭落cmos既影像
同開lv 睇冇分別

而x100果種係就係兩條光軸旁軸設計
又帶有連動…(講左幾次可以自己睇返上便)
光學質素我敢寫包單TT間廠Qc 垃圾級
鏡頭光軸真係抽獎 基本上10支有八支都歪嚟歪斜
我有Xpro3
所以先會話佢唔係旁軸機
佢將資料係OVF度做咗電子顯示
實際上都係靠鏡頭落cmos
都唔知講左幾次了
旁軸機唔一定要有對焦系統
冇對焦既都可以係旁軸 大把估焦旁軸機
而黃班對焦都唔係旁軸機連動唯一對焦模組
連動對焦要求就係同鏡有connection焦段改變
我唔知xpro3點啦
係咪插非原裝x mount 鏡冇rf得evf?

x100有用lidar 測距
將個測到既同sensor data mix 埋一齊
用ar 去顯示返你focus 左d咩
當然你唔鐘d focal point 可以熄左佢玩估焦
就算你熄左機唔插鏡都係一部旁軸

其實入部m10唔貴 當體驗下黃班連動系統既旁軸
不過我敢寫包單你玩唔夠一個月會想玩返富士果隻
都係果句入我post 睇自問我玩Leica m 都幾多經驗
而家m11p 加支35apo 掛心口襯衫
x100vi limited拎黎鳩影玩下係幾好玩
M10P我一出就有了
M3 M5 MP都有
OLYMPUS XA
FUJI GSW690ii哩啲我同時都有
所以先話Xpro3同佢哋唔同
我認知嘅真旁軸機
唔開鏡頭蓋都對到焦
X100唔開鏡頭蓋對唔對到先
對唔到咪即係都係靠鏡頭落Cmos
X100VI我冇 要請師兄解答了
佢個腦入面instax都當同leica同一類
咁Xpro x100同m3 m5直頭一樣添啦
旁軸相機個正名叫連動測距相機 英文Rangefinder Camera
Rangefinder 已經係測距器
又點樣旁軸唔一定要有連動測距
兩條光我明 了解旁軸最入門都應該要明兩條光

咪哩張圖表示嘅
咪就係成個連動測距系統

大部分人玩過菲林同ccd 最後都係乖乖買富士用filter
viltrox for sure, 佢支差唔多design Sony FF機20mm 2.8 幾sharp focus 又快。不過如果budget 有2000 就買sigma 56 好d.

for 新手/未知85 岩唔岩自己就買viltrox 56 1.7
賣比你要? 想換1770
拎住XT30 想去旅行影風景 得支XF35MM
入邊支變蕉鏡會比較好
t 18-300
想問下sigma 56 同fuji舊個枝 56 1.2邊枝好d
早排買左支56 1.7
拎上手覺得好輕, 咁手感一定係膠膠地

睇你有冇原廠情結,重量對焦sigma 都好過一代56.btw 原廠二手56都3200$, sigma 先2000$.如果你再冇budget 就viltrox 56 1.7

都係果句,窮有窮玩富士,影到好相,邊個會問理你用邊支鏡
你之前用開邊頭焦段

冇答案可以睇下sigma
一言驚醒
原來我部contax g1唔係旁軸機黎
我都係討論下 研究下 學多啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞