[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (98)

990 回覆
6 Like 4 Dislike
新手 如果想影product 景深 同埋想啲色出啲 咩鏡岩用
我長插27 2.8 有時會用下50
影人影狗多
主要都係室外用
除左冇閃光燈之外, XT5規格點都高過x100vi 既
睇你有冇換鏡頭考慮啦
但你本身有zfc, 我估都會有一兩枝鏡旁身?
平時慣唔慣用23mm?
最直觀都係重量分別
X-Pro3 + XF27 2.8 = 584g
X-T5 + XF27 2.8 = 644g
XF50 F2 = 200g

Meanwhile Zf + Z40 2.8 = 880g
Fuji一機兩鏡嘅重量先等於Zf一機一鏡
如果佢今年真係出23塊鏡 我應該就唔會換會
你接受到個重量同個size其實nikon係正 個price point e+黎講zf好似都唔錯
x-t5同x-pro3最大嘅upgrade應該係個af(仲有個反智mon) 特別係如果你有影寵物 揸上手試下你就知 我自己就對40mp唔太大追求 如果你成日crop可能會40>26 另外防震會開拓另一個世界出黎
好奇你想佢出咩鏡
Zf 真係好重。。
有冇師兄用開xpro3 反芒個排線問題係咪真係好易壞?廠係咪未必包保養?
拎出去整一次又幾錢到?

用緊xpro2 諗緊換唔換3,貪佢多啲setting可以較
我用咗幾年 暫時冇乜問題
聽你咁講 好想即刻換
加埋尋晚上YouTube睇咗成晚
即刻想放機補錢買新機
利申: 我係x-pro3 -> x-s20 之前有諗過zfc or zf
但你圖果部係x-t5黎咩 印象中冇咁細部 圖果部似x-t30
可能個鬼佬隻手大?
富士啲色真係唔同啲

應該真係手大
可能係
我之前果部用左一年之後賣左 個mon未見有問題
男仔手攞xt5型啲

攞xt30ii果啲細部到似玩具咁
岩岩係bigcam買左 唔知係咪你個隻
晏啲番去影相 買左二到尾 差唔多3舊

尋日襯落雨前影到呢張
換左XT5啦愉快使用中
4000萬像加防震真係爽好多
上fb 睇人地台灣啲代理 經銷商都係原價賣
香港嗰啲帶頭炒咁撚狗閪
等4出埋先啦
儲多陣錢
等埋年尾雙糧花紅乜都好
或者分個期
上GFX100s
你會得到唔同層次嘅攝影體驗
Crop相係咪好爽?
有貨咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞